Reclamă

Doi consilieri cheie ai fostului președinte Donald Trump au prezentat un plan pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în cazul în care Trump va câștiga alegerile prezidențiale. Potrivit acestui plan, Ucraina va trebui să înceapă discuții de pace cu Rusia pentru a continua să primească ajutor din partea SUA, iar Rusia va fi avertizată că orice refuz de a negocia va duce la creșterea sprijinului american pentru Ucraina. Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg, consilier pentru securitate națională al lui Trump, a descris strategia într-un interviu pentru Reuters.

Generalul-locotenent în retragere Keith Kellogg și Fred Fleitz, care au lucrat în Consiliul Național de Securitate al lui Trump pe durata președinției acestuia, între 2017 și 2021, i-au prezentat fostului președinte strategia, iar acesta a răspuns „favorabil”. Totuși, purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, a subliniat că doar declarațiile oficiale ale lui Trump sau ale membrilor autorizați ai campaniei sale ar trebui considerate.

Kellogg și Fleitz au precizat că planul lor ar putea „rezolva rapid” războiul din Ucraina dacă Trump îl va învinge pe președintele Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie. Propunerea ar marca o schimbare semnificativă în poziția SUA față de conflict și s-ar confrunta cu opoziția aliaților europeni și a propriului Partid Republican al lui Trump.

Kellogg a subliniat că ar fi crucial ca Rusia și Ucraina să înceapă rapid negocieri în cazul în care Trump va câștiga alegerile. „Le spunem ucrainenilor că trebuie să vină la masa negocierilor, iar dacă acest lucru nu se întâmplă, sprijinul SUA se va diminua. Îi spunem și lui Putin același lucru, pentru că altfel le vom da ucrainenilor tot ce au nevoie”, a explicat Kellogg.

Potrivit planului, Trump i-ar oferi lui Putin o promisiune că aderarea Ucrainei la NATO va fi amânată pentru o perioadă îndelungată. Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022 și, de atunci, liniile frontului au rămas aproape neschimbate, în ciuda zecilor de mii de morți din ambele tabere.

Fleitz a afirmat că Ucraina nu trebuie să cedeze oficial teritorii Rusiei în cadrul planului său. Cu toate acestea, el a menționat că este puțin probabil ca Ucraina să recâștige controlul complet asupra întregului său teritoriu pe termen scurt. „Îngrijorarea noastră este că acest război de uzură va distruge o întreagă generație de tineri”, a spus Fleitz.

În opinia lui Kellogg și Fleitz, o pace durabilă în Ucraina ar necesita garanții suplimentare de securitate, iar „înarmarea Ucrainei până în dinți” ar putea fi un element central. „Președintele Trump a declarat în repetate rânduri că o prioritate de top în cel de-al doilea mandat al său va fi negocierea rapidă a încheierii războiului Rusia-Ucraina. Războiul dintre Rusia și Ucraina nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă Donald J. Trump ar fi fost președinte. Atât de trist”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Cheung.

Campania lui Biden a reacționat, afirmând că Trump nu este interesat să-l înfrunte pe Putin. „Donald Trump îl laudă pe Vladimir Putin de fiecare dată când are ocazia și a spus clar că nu va fi împotriva lui Putin și că nu va apăra democrația”, a declarat purtătorul de cuvânt al campaniei lui Biden, James Singer.

Câțiva republicani sunt reticenți în a oferi mai mult sprijin Ucrainei, având în vedere că SUA au cheltuit deja peste 70 de miliarde de dolari pentru ajutorul militar de la începutul invaziei ruse. Charles Kupchan, membru senior al Consiliului pentru Relații Externe, a comentat: „Ceea ce susținătorii lui Trump vor să facă este să reducă ajutorul, poate chiar să închidă robinetul”.

Vladimir Putin a declarat recent că războiul s-ar putea încheia dacă Ucraina renunță la ambițiile sale de a adera la NATO și la pretențiile teritoriale asupra patru provincii estice și sudice revendicate de Rusia. În contextul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU săptămâna trecută, ambasadorii francez și britanic au reiterat că pacea poate fi discutată doar dacă Rusia se retrage de pe teritoriul ucrainean, o poziție sprijinită de Kiev.

Planul lui Kellogg și Fleitz a stârnit îngrijorarea analiștilor, care consideră că ar putea da Rusiei un avantaj în negocieri. „Ceea ce descrie Kellogg este un proces de renunțare a Ucrainei la teritoriile ocupate de Rusia”, a declarat Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct responsabil cu politica rusă.

În timpul unui interviu recent, Trump a exclus trimiterea de trupe americane în Ucraina și a părut sceptic față de aderarea acesteia la NATO. El a indicat că va reduce rapid ajutorul pentru Ucraina dacă va fi reales. Pe de altă parte, Biden a sprijinit constant mai mult ajutor pentru Ucraina și s-a angajat într-un acord bilateral de securitate pe 10 ani cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro