Reclamă
Reclamă

Doi astronauți NASA vor rămâne mai mult timp pe Stația Spațială Internațională, în timp ce inginerii rezolvă problemele apărute la noua capsulă spațială Boeing în timpul călătoriei. NASA nu a stabilit încă o dată de întoarcere, până când testele la sol nu vor fi finalizate, și a declarat că astronauții sunt în siguranță.

„Nu ne grăbim să ne întoarcem acasă”, a declarat Steve Stich, managerul programului de echipaj comercial al NASA, potrivit apnews.com, preluată de News.ro.

Butch Wilmore și Suni Williams, piloți de încercare veterani ai NASA, au decolat la bordul capsulei Starliner a Boeing spre laboratorul orbital în 5 iunie. A fost prima lansare cu astronauți pentru Boeing după ani de întârzieri și eșecuri.

Reclamă

Zborul de testare ar fi trebuit să dureze aproximativ o săptămână, timp suficient pentru ca Wilmore și Williams să verifice capsula în timp ce era ancorată la stație.

Însă problemele cu sistemul de propulsie al capsulei, folosit pentru manevrarea navei spațiale, au determinat NASA și Boeing să amâne zborul de întoarcere acasă de mai multe ori, în timp ce analizau problema.

O ieșire în spațiu din această săptămână a fost anulată după ce apă s-a scurs din costumul spațial al unui astronaut. Problema nu a fost rezolvată, iar ieșirea în spațiu planificată pentru săptămâna viitoare a fost amânată.

În timp ce Starliner se apropia de Stația Spațială, la o zi după lansare, defecțiuni de ultim moment la propulsoare aproape au deraiat andocarea. Cinci din cele 28 de propulsoare ale capsulei s-au defectat în timpul andocării; toate propulsoarele au fost repornite, cu excepția unuia.

Starliner avea deja o mică scurgere de heliu când a fost lansată pe orbită, iar alte câteva scurgeri au apărut în timpul zborului. Heliul este utilizat pentru presurizarea combustibilului pentru propulsoare. Boeing a declarat săptămâna aceasta că cele două probleme nu sunt o preocupare pentru călătoria de întoarcere.

Prin amânarea întoarcerii astronauților, NASA și Boeing au declarat că au nevoie de mai mult timp pentru a colecta informații despre problemele cu propulsoarele și despre scurgeri în timp ce capsula era andocată. Ambele se află în modulul de serviciu, o unitate atașată la capsulă care arde în timpul reintrării.

NASA a declarat inițial că Starliner ar putea rămâne ancorat la Stația Spațială până la 45 de zile din cauza limitelor bateriei. Dar testele în zbor au arătat că această limită poate fi extinsă, a spus Stich.

Oficialii au declarat că nu vor stabili o dată de întoarcere în timp ce fac teste la sol ale propulsoarelor capsulei în deșertul New Mexico, care ar trebui să dureze câteva săptămâni. Ei vor să încerce să reproducă situația care a avut loc în timpul andocării.

„Vreau să fie foarte clar că Butch și Suni nu sunt blocați în spațiu,” a spus Stich, adăugând că Starliner este proiectat pentru o misiune de până la 210 zile.

Stich a spus că astronauții s-ar putea întoarce pe Pământ cu Starliner în cazul unei urgențe la Stația Spațială.

După retragerea flotei de navete spațiale, NASA a încredințat călătoriile astronauților companiilor private. SpaceX a lui Elon Musk a efectuat nouă zboruri taxi pentru NASA începând din 2020. NASA intenționează să alterneze între SpaceX și Boeing pentru transportul echipajelor către și de la Stația Spațială.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro