Reclamă
Reclamă

Doctorul Michael Mosley, cunoscut pentru revoluționara dietă 5:2, a murit săptămâna aceasta la vârsta de 67 de ani după ce a dispărut în vacanță în Grecia. Cartea sa „The Fast Diet”, lansată în 2013, a schimbat modul de alimentație al multor persoane, promovând metoda „5:2” prin care consumul de calorii este restricționat drastic în două zile din șapte.

Marea Britanie „a dezvoltat un apetit vorace pentru o nouă dietă”, scria The New York Times atunci. Popularizarea dietei 5:2 și a conceptului de post intermitent a fost doar o parte a carierei unice a lui Mosley în televiziune, unde a testat diverse tehnici pentru a afla mai multe despre cum am putea duce o viață mai sănătoasă.

„Niciun bărbat din familia mea nu a trecut de 72 de ani”, a spus Mosley pentru The Guardian, explicând că decizia sa de a experimenta metode de sănătate a fost influențată de moartea tatălui său din cauza diabetului.

Reclamă

Michael Mosley a avut o carieră neconvențională. După ce a studiat politică, filozofie și economie la Universitatea Oxford și a lucrat ca broker de investiții, a decis să intre în medicină. Cu toate acestea, stagiile sale la psihiatrie i s-au părut dezamăgitoare. O reclamă pentru un program de asistenți ai producătorilor de la BBC l-a determinat să facă o schimbare în carieră, alegând jurnalismul științific.

La BBC, Mosley a devenit producător de programe științifice și a primit o nominalizare la Emmy pentru documentarul „The Human Face”. Mai târziu, a apărut în fața camerei în diverse emisiuni, printre care „Medical Mavericks” și „Horizon”.

În documentarul „The Wonderful World of Blood”, Mosley și-a adăugat propriul sânge la o rețetă de budincă și și-a injectat venin de șarpe pentru a testa efectele de coagulare. În „Infested: Living With Parasites”, s-a infectat voluntar cu ouă de tenie. Acestea sunt doar câteva exemple ale modului său de a investiga știința într-o manieră accesibilă publicului.

Documentarul său din 2012 „Horizon” – „Eat, Fast and Live Longer” a avut un impact semnificativ, aducând dieta 5:2 în centrul atenției. Diagnosticat cu diabet de tip 2, Mosley a convenit cu BBC să realizeze un program prin care să-și încerce inversarea stării de sănătate. A testat o dietă în care consuma normal cinci zile pe săptămână și doar 800 de calorii în două zile. Rezultatele au fost impresionate: a slăbit în jur de 9 kilograme și pare să-și fi inversat diabetul.

Cartea sa, „The Fast Diet”, scrisă împreună cu jurnalista Mimi Spencer, s-a vândut în peste 350.000 de exemplare în Marea Britanie în primul an și a fost tradusă în 30 de limbi. Mosley a colaborat frecvent la emisiuni precum „This Morning” și „The One Show”, împărtășind cunoștințele sale despre sănătate și bunăstare.

Vorbind după dispariția sa, gazda emisiunii „This Morning”, Vanessa Feltz, a spus despre Mosley că „a fost un om cu o energie și un entuziasm uriașe”. „Dorea ca toți ceilalți să simtă entuziasmul său – să fii cel mai în formă și să te bucuri de viață la maximum”.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro