Managerul Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, doctorul Adrian Streinu Cercel, afirmă faptul că vremea rece care s-a răspândit în țara noastră în ultimele zile ar putea îngreuna creșterea numărului de îmbolnăviri cu coronavirus.

Reclamă

Frigul ”influențează în bine din două considerente”, mărturisește medicul Streinu Cercel.

”Primul este că dacă se depune un strat de zăpadă, acest strat de zăpadă va trebui lăsat pe jos, nu va trebui adunat. Este cel care poate să ne salveze în momentul de față și să decontamineze o suprafața foarte mare și să se evite răspândirea virusului în natură. Un al doilea aspect este că acela se pare că acestui virus, deși ar trebui să îi placă frigul, nu prea îi place frigul. Ca atare e posibil să avem o încetinere a răspândirii lui, ceea ce ne va permite nouă, în sistemul de sănătate, să mai facem un pas în plus în tratarea acestor pacienți” – a declarat doctorul.

Medicul ne îndeamnă să nu ieșim din casă decât pentru cazuri extrem de urgente. Limitarea contactului cu alte persoane ne poate feri cât mai mult de îmbolnăvire. Acesta mărturisește faptul că, la momentul actual, țara noastră se află la stadiul în care transmiterea virusului se realizează de la local spre comunitar.

Medicul a tras un semnal de alarmă – ”Dacă vom sta în case, vom trece cu bine peste asta. Dacă nu, vom asista și noi la ceea ce este acum în Italia”.

”Apa și săpunul vor dicta dinamica acestei pandemii. Cât stă virusul, cât nu stă virusul pe diferite suprafețe este mai puțin important. Important e ce facem cu mâna noastră. Dacă ne spălăm pe mâini cu apă și săpun, dacă ne spălăm fața cu apă și săpun. Atunci decontaminăm tot ce atingem și virusul nu se poate aciua în trupul nostru” – a mai declarat medicul de la ”Matei Balș”.