Reclamă
Reclamă

Conform unui recent studiu realizat de Colegiul Medicilor din România (CMR), aproximativ 10% dintre medicii din țară au fost supuși unei agresiuni fizice în legătură cu actul medical efectuat. Aceste rezultate alarmante arată că agresiunea fizică asupra medicilor reprezintă o problemă serioasă în sistemul medical românesc.

Potrivit studiului CMR, cei mai expuși riscului de agresiune fizică sunt medicii cu vârsta sub 35 de ani, înregistrându-se o rată de 13% în această categorie. Această statistică alarmantă arată că tinerii medici sunt într-o situație de vulnerabilitate crescută în fața agresiunii fizice.

Studiul CMR a evidențiat faptul că specialitățile medicale cu cele mai ridicate procente de agresiune fizică sunt psihiatria (21%), anestezia și terapia intensivă (20%), pediatria – interne (12%) și chirurgia generală, obstetrică-ginecologie și reabilitare (11%). Aceste cifre arată că medicii din aceste specialități se confruntă cu un risc crescut de a fi supuși la agresiune fizică.

Solidaritatea CMR față de cadrele medicale

Colegiul Medicilor din România și-a exprimat solidaritatea și susținerea față de cadrele medicale care lucrează în condiții dificile și se confruntă cu amenințări și agresiuni din partea populației.

Reclamă

În special, CMR a condamnat cazurile de agresiune fizică și verbală înregistrate în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani. Această declarație arată că CMR este alături de medici și își asumă responsabilitatea de a proteja personalul medical.

CMR și Colegiul Medicilor din Botoșani fac un apel la responsabilitate din partea populației, în special după decesul Alexandrei, o tânără de 25 de ani care a fost ignorată timp de mai multe ore de către cadrele medicale responsabile de tratarea ei.

Aceste instituții solicită populației să aibă înțelegere pentru munca medicilor și personalului medical, care se confruntă cu condiții dificile și resurse limitate în încercarea de a oferi îngrijire de calitate.

Doctorii se plâng că sunt agresați de pacienți în timp ce își fac meseria. Colegiul Medicilor, apel către populație

Agresiunea fizică și medicina defensivă afectează calitatea îngrijirii medicale

În comunicatul CMR, se subliniază că, pe lângă situațiile extreme de agresiune verbală și fizică, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical românesc.

Această abordare se traduce prin faptul că unii medici profesează mai mult în scopul de a se proteja de posibile acuzații decât pentru a satisface nevoile reale ale pacienților. Această situație nu doar că generează costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar afectează și calitatea îngrijirii medicale oferite. Este important ca respectul și înțelegerea pentru munca medicilor să fie menținute, iar agresiunea fizică să fie condamnată și combătută.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro