Reclamă

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a introdus un ghid și un test informativ online, ca parte a eforturilor de a educa publicul despre recunoașterea și combaterea Deepfake, un fenomen ce reprezintă o amenințare tot mai mare în sfera fraudelor online. Ghidul își propune să explice cum manipulatele digitale video, audio sau de imagine, realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, au devenit instrumente complexe de dezinformare, afectând domenii precum societatea, politica și securitatea cibernetică.

Într-un capitol dedicat impactului Deepfake în procesul electoral, specialiștii DNSC subliniază cum tehnologiile capabile de a sintetiza realist imagini și voci pot influența opinia alegătorilor și, implicit, procesul democratic. Potrivit ghidului, reputația politicienilor și încrederea în partidele politice pot fi sever afectate prin videoclipuri deepfake fabricate, care prezintă scenarii false, ducând la manipularea percepției publice.

Specialiștii adaugă că, pe lângă riscul de depreciere a încrederii în sistemul politic, Deepfake poate fi înarmat de grupuri de interese pentru a influența opinia publică legată de probleme civice, polarizând societatea și erodând discursul democratic. Tehnicile specifice utilizate în influențarea campaniilor electorale includ falsificarea video realistă, clonarea vocii, generarea de text sintetic, schimbarea fețelor în videoclipuri și predicția comportamentală.

DNSC subliniază importanța conștientizării pericolelor Deepfake, îndemnând la implementarea măsurilor preventive pentru a combate dezinformarea și a proteja integritatea proceselor electorale. Ghidul și testul online sunt instrumente disponibile pentru informarea publicului larg despre cum să recunoască și să reacționeze în fața acestor capcane cibernetice.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro