Reclamă
Reclamă

DNA investighează achiziția celor 100 de tramvaie noi care circulă în București, licitația valorând peste 800 de milioane lei din fonduri europene. Licitația a fost inițiată în mandatul Gabrielei Firea și contractul a fost semnat de actualul primar, Nicușor Dan. Acum, Direcția Națională Anticorupție verifică suspiciuni de corupție și abuz în serviciu legate de modul în care s-a derulat licitația. „Nu există control la noi în primărie pe subiectul ăsta. Este o achiziție publică desfășurată de administrația precedentă. Au fost doi ofertanți. Primăria, în administrația precedentă, a atribuit ofertantului căruia nu trebuia să atribuie, s-au pronunțat CNSC și Curtea de Apel și au spus că contractul trebuie oferit celuilalt ofertant – Astra Arad. Administrația precedentă a spus asta, a atribuit, dar n-a semnat contractul. Noi am semnat, la câteva luni după ce am preluat mandatul. Și, din moment ce Curtea de Apel București a spus că contractul trebuie atribuit acestui ofertant Astra, n-am niciun fel de emoție”, a declarat Nicușor Dan.

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a început și el o anchetă în acest caz, potrivit surselor oficiale citate de G4Media. Anchetele sunt momentan in rem, vizând doar fapte. DNA investighează presupuse fapte de corupție și abuz în serviciu săvârșite la nivelul comisiei de licitație de la STB, în timp ce EPPO anchetează faptul că Astra Arad ar fi depus o scrisoare de garanție pentru accesarea fondurilor europene, care s-ar fi dovedit a fi falsă. Consecința ar fi pierderea fondurilor europene, achiziția fiind derulată acum din fonduri naționale.

Pe 2 iunie, s-au împlinit doi ani de la prezentarea primului tramvai Astra Imperio Metropolitan în depoul Militari din București, primul tramvai din comanda de 100 lansată de Primăria Capitalei într-o licitație demarată în 2019. Primul tramvai din această comandă a sosit la București la finalul lunii mai 2022 și a fost pus în funcțiune în depoul Militari. Următoarele 6 luni au fost alocate testării și omologării primului tramvai, iar livrarea seriei a început de la finalul lunii iulie 2022. Până la finalul anului 2022, 17 tramvaie fuseseră deja introduse pe traseul liniei 41 Metrou Ușor.

Reclamă

În 2023, tramvaiele au început să circule și pe liniile 25, 10, 1, 32 și 21, iar în 2024 vor completa liniile 41 și 25 cu tramvaie noi. În prezent, 92 de tramvaie au fost livrate, iar alte 8 sunt în curs de finalizare la uzinele Astra Arad, urmând să fie livrate până la finalul lunii iulie. Contractul pentru cele 100 de tramvaie de 36 de metri a fost semnat în mai 2021 pentru aproape 850 de milioane lei, fonduri europene nerambursabile prin programul Ministerului Dezvoltării.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro