Reclamă
Reclamă

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a denunțat joi promisiunea făcută la summitul NATO de la Washington privind „calea ireversibilă” către o eventuală aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică și a afirmat că Rusia ar trebui să acționeze pentru „dispariția” atât a Ucrainei, cât și a NATO.

Afirmația a fost postată de Medvedev pe conturile sale de pe rețelele de socializare Telegram și X (fosta Twitter).

Dmitri Medvedev este vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse. El a ocupat funcția de președinte al Rusiei în perioada 2008-2012 și a deținut diverse roluri importante în Guvernul rus, inclusiv pe cel de prim-ministru și, în prezent, pe cel de vicepreședinte al Consiliului de Securitate.

Reclamă

Medvedev a postat în limba engleză un fragment din declarația finală a summitului NATO: „Vom continua să sprijinim (Ucraina) pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”.

El a continuat apoi în limba rusă: „Concluzia este evidentă. Trebuie să facem totul pentru ca această ‘cale ireversibilă’ a Ucrainei către NATO să se încheie fie cu dispariția Ucrainei, fie cu dispariția NATO. Sau chiar mai bine – dispariția ambelor”.

Pe contul său de pe X, Medvedev a postat integral în engleză, concentrându-se pe a doua parte, cu dispariția NATO și a Ucrainei, pentru a clarifica poziția sa. Nu este pentru prima oară când are astfel de postări belicoase pe conturile sale de social media.

El a avertizat în mod repetat SUA și aliații săi că înarmarea Kievului ar putea duce la o „apocalipsă nucleară”.

Rusia a refuzat să participe la noul summit privind Ucraina, a declarat Ministerul Afacerilor Externe rus, ca reacție la o informație potrivit căreia președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar dori organizarea unui al doilea summit în toamnă.

Bloomberg a relatat anterior că Ucraina dorește să organizeze al doilea summit al păcii până în noiembrie și să invite Rusia la acesta. Ministerul Afacerilor Externe rus a declarat că Rusia nu va participa la conferință, deoarece vor fi discutate opțiuni de soluționare din perspectiva Kievului.

„Nu acceptăm astfel de ultimatumuri și nu intenționăm să participăm la astfel de «summituri»”, este poziția Moscovei.

Iată postarea de la Telegram a lui Medvedev: „Vom continua să o sprijinim pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO”. Așa au declarat ieri dușmanii noștri în Declarația Alianței de la Washington. Concluzia este evidentă. Trebuie să facem totul pentru ca această „cale ireversibilă a Ucrainei” în NATO să se încheie fie cu dispariția Ucrainei, fie cu dispariția NATO. Sau, și mai bine, cu ambele”.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro