Reclamă

La Forumul Economic Mondial de la Davos, dezbaterile s-au concentrat pe diviziunea tot mai pronunțată din sectorul bancar global între băncile care profită de eliminarea regulilor din Washington și cele preocupate de posibilitatea de a rămâne în urmă. Diverse voci din sectorul bancar american și european și-au exprimat îngrijorările și așteptările cu privire la impactul acestei dereglări asupra industriilor lor.

Directorul executiv al UniCredit SpA, Andrea Orcel, a subliniat că „SUA este cu mult înaintea Europei în ceea ce privește dereglementarea, ceea ce pune băncile europene într-un dezavantaj competitiv față de băncile americane.” Orcel a precizat că, în competiția din țări precum Germania, UniCredit nu vede alți creditori din regiune ca fiind egali, ci mai degrabă își îndreaptă atenția către competitorii din SUA.

Această perspectivă a fost susținută de Mary Erdoes, șefa diviziei de gestionare a activelor și averii de la JPMorgan Chase & Co, care a descris atmosfera creată de echipa Trump drept „un mediu foarte pro-business,” care ar putea păstra SUA înaintea altor națiuni.

Philipp Hildebrand, vicepreședintele BlackRock Inc., a completat: „Europa are nevoie de un semnal de alarmă în ceea ce privește reglementările,” dar a avertizat asupra impactului dereglementării excesive prin comparație cu competitivitatea globală. Reglementările de capital cunoscute sub numele de Basel III sunt un punct focal, cu amânări în implementare în mai multe regiuni, în timp ce SUA nu și-au anunțat planurile pentru adoptarea acestora.

Bettina Orlopp de la Commerzbank AG a arătat, de asemenea, speranțe că Bruxellesul ar putea simplifica o parte din reglementările bancare europene, pe fondul modificărilor din SUA. „Solicităm o regândire a implementării ulterioare a regulilor de capital de la Basel,” a declarat Orlopp.

În contextul din SUA, CEO-ul Sergio Ermotti de la UBS Group AG a declarat că se așteaptă la „o simplificare a evitării suprapunerii sarcinilor de reglementare de către diferite agenții din SUA,” o schimbare binevenită pentru industria bancară. Ermotti conduce propria sa luptă în Elveția, unde guvernul planifică ridicarea cerințelor de capital pentru a răspunde noii dimensiuni a băncii sale, rezultat al fuziunii cu Credit Suisse în 2023. El a subliniat importanța contextului de reglementare elvețian, care, deși mai strict, ajută la diferențierea băncii sale pe piața globală.

În concluzie, forumul de la Davos a evidențiat provocările și oportunitățile confrontate de bănci pe fondul diferențelor de reglementare dintre SUA și Europa, factor ce ar putea redefini peisajul concurențial din sectorul bancar global.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro