Reclamă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri că românii din diaspora vor avea drept de vot timp de trei zile, similar cu scrutinele anterioare, însă votul se va închide la aceeași oră cu a închiderii urnelor din România. Modificarea s-a realizat printr-o ordonanță de urgență adoptată de guvern. Ciolacu a explicat că rațiunea din spatele acestei decizii este să asigure o coordonare cu procesul electoral din țară, precizând că mai multe secții de vot au fost deschise în diaspora pentru a facilita accesul la vot al acestora.

„Democratic este când se închide ora de vot în țara unde sunt alegerile, în acel moment se închide votul peste tot. Nu este o răzbunare. Eu nu sunt un om răzbunător”, a afirmat Ciolacu. Premierul a subliniat că, deși Guvernul a adoptat ordonanța, inițiativa a aparținut Autorității Electorale Permanente și Ministerului de Interne.

În legătură cu criticile venite din partea opoziției cu privire la posibilele limitări ale dreptului de vot pentru românii din diaspora, Ciolacu a justificat astfel decizia, indicând că schimbările nu sunt dictate de intenții ascunse. „E normal ca liderii opoziției să critice puterea. Așa funcționează democrația,” a adăugat el.

Concomitent cu discuțiile referitoare la timpul de vot, în cadrul aceleiași conferințe, Ciolacu a fost interpelat despre o prevedere „interpretabilă” privind materialele politice publicitare. El a răspuns că nu se vor aplica sancțiuni nejustificate persoanelor care postează pe rețelele sociale, clarificând că măsurile sunt menite să prevină abuzurile tehnologice din perioada electorală.

Ciolacu a precizat că, deși sancțiunile asupra unor companii precum cele deținute de Elon Musk sau Mark Zuckerberg ar părea drastice, România intenționează să-și susțină legislația locală cu fermitate. „Da, dacă avem legislație, da. Veți vedea că am început toate demersurile și din Ministerul de Externe și către Comisie”, a susținut premierul.

Noua ordonanță de urgență stabilește că procesul de vot în străinătate va fi închis la ora 21:00, ora României, pe 4 mai, punând capăt practicii anterioare care permitea închiderea urnelor conform orelor locale ale fiecărui stat.


Reclamă

Share.
© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro