Banca Centrală Europeană (BCE) a fost recent nevoită să lupte împotriva dezinformării care a cuprins România și Republica Moldova.

În ultimele luni, în mediul online, s-a propagat o informație falsă conform căreia autoritățile europene ar fi decis retragerea din circulație a bancnotelor de 500 și 200 de euro.

BCE, anunț de ultimă oră despre retragerea bancnotelor euro

Oficialii europeni au cerut o rectificare urgentă a acestor informații și o mai bună informare a cetățenilor europeni. Sursa informațiilor a fost atribuită incorect Europolului.

BCE a transmis că aceste știri sunt false și a subliniat că bancnotele de 200 și 500 de euro rămân în continuare în circulație. BCE și băncile centrale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro.

Bancnota de 200 de euro este încă în producție și în circulație și are un caracter legal în zona euro. În 2016, BCE a decis să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, dar acestea rămân în legalitate și pot fi utilizate ca mijloc de plată în zona euro.

Orice bancnotă euro poate fi schimbată în orice moment la orice bancă centrală națională din zona euro.

BCE a subliniat că actualul proces de redesign al bancnotelor euro se va face păstrând actualele valori nominale (5 EUR, 10 EUR, 20 EUR, 50 EUR, 100 EUR și 200 EUR) pentru o eventuală nouă serie de bancnote euro.

Care este adevărul

Decizia de a întrerupe producția bancnotei de 500 de euro a fost luată în 2016, după o analiză a structurii pe cupiuri a seriei „Europa”. Motivul acestei decizii a fost preocuparea că bancnota ar putea facilita activități ilicite.

Emiterea bancnotei de 500 de euro va fi stopată către finele anului 2018, când vor fi introduse bancnotele de 100 EUR și 200 EUR din seria „Europa”. Celelalte cupiuri, de la 5 EUR la 200 EUR, vor fi menținute.

BCE a subliniat că, având în vedere rolul internațional al euro și încrederea generalizată în bancnotele euro, bancnota de 500 de euro va rămâne un mijloc legal de plată și va putea fi utilizată în continuare pentru efectuarea de plăți și ca mijloc de tezaurizare.

Eurosistemul, format din BCE și băncile centrale din zona euro, va lua măsurile necesare pentru a asigura că celelalte cupiuri sunt disponibile în cantități suficiente.

De asemenea, bancnota de 500 de euro își va păstra întotdeauna valoarea și va putea fi preschimbată la băncile centrale naționale din Eurosistem pe termen nelimitat.