Președintele României, Klaus Iohannis, va găzdui la Palatul Cotroceni o întâlnire de rang înalt cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și liderii Ungariei, Viktor Orban, Belgiei, Alexander De Croo, și Croației, Andrej Plenkovic.

Această reuniune, care are loc miercuri, este organizată la invitația președintelui Iohannis și urmărește consultări cu privire la agenda strategică a Uniunii Europene pentru următorii cinci ani.

Vizita este confirmată și în agenda oficială a președintelui Consiliului European, Charles Michel. Întâlnirea de la București face parte dintr-un proces de stabilire a priorităților politice ale UE, colectând liderii statelor membre pentru discuții și decizii comune. Procesul este o tradiție prevăzută la fiecare cinci ani, având un rol cheie în orientarea Uniunii pe termen mediu și lung.

Contextul reuniunii este deosebit de relevant, având în vedere și recenta declarație a președintelui Klaus Iohannis despre intenția sa de a candida pentru funcția de secretar general al NATO, o poziție de prestigiu pe scena internațională, concurența fiind marcă deja de interesul premierului olandez, Mark Rutte.