Consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov, a anunțat că mai multe țări au făcut deja propuneri pentru a găzdui o întâlnire între președintele rus, Vladimir Putin, și președintele ales al SUA, Donald Trump. Ușakov nu a oferit însă detalii despre aceste țări. Informațiile au fost relatate de Reuters și preluate de Agerpres.
În conferința sa de presă anuală de joia trecută, Putin s-a declarat pregătit pentru un dialog cu Trump, dar a precizat că nu știe încă momentul când ar putea avea loc aceasta. „În primul rând, nu știu când ne vom întâlni, pentru că el nu spune nimic despre asta. Nu am mai vorbit deloc cu el de mai mult de patru ani. Și, desigur, sunt pregătit oricând”, a declarat președintele rus.
Pe fondul ofensivei continue a trupelor ruse pe frontul de est al Ucrainei, ideea unor negocieri de pace între Kiev și Moscova se conturează mai clar odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Trump a menționat la o conferință că a văzut imagini cu distrugeri și pierderi mari de vieți omenești pe frontul din Ucraina și intenționează să discute cu președinții rus și ucrainean, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski, pentru a pune capăt conflictului. El a subliniat că „acest măcel” trebuie oprit cât mai curând și a cerut un armistițiu imediat, urmat de negocieri de pace.
Întrebat despre o eventuală cedare de teritorii de către Ucraina, Trump nu a oferit un răspuns clar, dar a remarcat starea devastatoare a teritoriilor disputate, afirmând că „Adică sunt orașe unde nicio clădire nu mai stă în picioare, este un loc demolat”. Totodată, politica sa față de conflictul din Ucraina rămâne incertă, cu mai puțin de o lună până la preluarea mandatului pe 20 ianuarie.
Planul generalului în rezervă Keith Kellogg, numit emisar pentru Rusia și Ucraina, prevede înghețarea liniilor frontului și forțarea părților să negocieze. Conform The Wall Street Journal, Trump a sugerat ca trupe europene să monitorizeze un armistițiu în Ucraina pentru a preveni o nouă agresiune rusă. Cu toate acestea, discuțiile preliminare conduse de președintele francez Emmanuel Macron au arătat diviziuni între statele europene cu privire la rolul acestei misiuni.
Putin a declarat că Rusia este deschisă la „negocieri și compromisuri” privind un acord de pace, dar acesta trebuie să fie unul durabil, nu doar un armistițiu. A menționat că acordul preliminar de la Istanbul, care nu a fost implementat, ar putea servi ca bază pentru viitoare discuții. Conform Kremlinului, acordul de la Istanbul aproape că a fost agreat în martie 2022, însă a fost respins de Ucraina după retragerea trupelor ruse din zona Kievului.
Același acord presupunea ca Ucraina să adopte un statut de neutralitate și să își limiteze capacitățile militare, dar președintele Zelenski s-a opus vehement acestor condiții. De asemenea, Rusia condiționează soluționarea conflictului de o nouă arhitectură de securitate în Europa, cerând retragerea trupelor NATO din regiune, cereri respinse de Occident.