Ameninţarea atacurilor teroriste islamiste în Germania este în prezent semnificativ mai mare comparativ cu anii precedenţi, parţial din cauza războiului din Gaza, avertizează directorul Agenţiei Germane de Informaţii Interne (BfV), Thomas Haldenwang. „Riscul atacurilor jihadiste este cel mai mare din ultima vreme”, a declarat Thomas Haldenwang.

Oficialul german a subliniat că riscul de atacuri a crescut din cauza mai multor factori, inclusiv ameninţarea reprezentată de indivizii radicalizaţi. În plus, influenţa talibanilor islamişti în Afganistan şi consolidarea ramurii grupării Statul Islamic în Pakistan şi Afganistan contribuie la această creștere a riscului.

Haldenwang a menţionat incendierea Coranului în Scandinavia şi operaţiunea armatei israeliene împotriva Hamas în Fâşia Gaza ca fiind elemente ce contribuie la „spirala radicalizării”. „Situaţia din Orientul Mijlociu în urma atacului terorist al Hamas contribuie cu siguranţă la ameninţarea sporită reprezentată de terorismul islamist”, a adăugat oficialul.

Directorul BfV a afirmat că Germania este mai mult în centrul atenţiei jihadiştilor decât alte ţări europene, explicând că „alături de SUA, ţara noastră este considerată a fi unul dintre cei mai importanţi susţinători ai Israelului”.