Reclamă
Reclamă

Printre solicitările anuale din Parlament , în care politicienii vorbesc despre problemele actuale din partide sau din Ministere, există şi o solicitare făcută de deputatul Dumitru Oprea, la adresa ministrului culturii. Interpelarea sa este una de bun augur, asta pentru că deputatul dezbate o problemă pe care mulţi nu o mai iau în seamă şi are legătură cu analfabetismul funcţional în creştere din România. Deputatul PNL, Dumitru Oprea, cere elaborarea legii care să reglementeze achiziţia fondului de carte de către biblioteci.

„Marele profesor şi critic G. Călinescu lansa, în numărul 2 al revistei sale de la Iaşi, Jurnalul Literar, o anchetă prin care atrăgea atenţia asupra crizei lecturii, formulând întrebarea: «De ce nu se citeşte?». Tot el a încercat să schiţeze atunci câteva răspunsuri. Principalele cauze identificate au fost: educaţia deficitară în familie; părinţii, care sunt «necititori» (nu toţi) şi care consideră lectura o pierdere de vreme; 3) ignoranţa multor profesori; 4) manuale de literatură deficitare etc.

Iată că, după 80 de ani, diversele studii care prezintă piaţa cărţii din România actuală, dar şi semnalele trase de reprezentanţii editorilor de carte, constată că întrebarea este la fel de actuală. Prin programul de guvernare al PNL este recunoscut faptul că unul dintre domeniile de activitate care necesită reglementare urgentă este şi cultura scrisă, întrucât, în prezent, editurile nu beneficiază de susţinere privind condiţiile de difuzare. De asemenea, nu sunt nici politici favorabile stimulării lecturii şi nici criterii privind achiziţia de carte de către biblioteci sau alte entităţi ale statului”, a declarat parlamentarul PNL.

Astfel, deputatul Dumitru Oprea a cerut informaţii despre fondurile colectate prin intermediul timbrului literar şi măsurile necesare pentru stimularea lecturii.

Reclamă

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro