În ultimele zile, medicii de la Serviciul de Ambulanţă au avut de-a face cu numeroase solicitări de ajutor din partea oamenilor afectați de căldura excesivă. Sute de intervenții ale Serviciului de Ambulanță au avut loc din cauza deshidratării severe provocate de caniculă.
Operatorii Serviciului de urgență 112 au preluat un număr impresionant de apeluri, dintre care aproape jumătate au fost cazuri de urgență medicală legate de caniculă. Într-o perioadă de 23 de zile, la nivel național, s-au înregistrat 183.833 de urgențe medicale.
Românii ajung la spital din cauza caniculei
În București și Ilfov, Serviciul de Ambulanță a avut o activitate intensă, cu 1397 de apeluri în doar 24 de ore, dintre care 796 au fost cazuri de urgență de cod roșu și cod galben. Printre situațiile de urgență s-au numărat persoane care au avut senzația de pierdere a stării de conștiență sau chiar au suferit sincopă.
Cu temperaturile foarte ridicate persistente de 10 zile, autoritățile au recomandat oamenilor să fie precauți și să adopte măsuri pentru a face față caniculei. Aceste recomandări înseamnă purtarea hainelor deschise la culoare, din materiale vaporoase, pentru a proteja cât mai mult corpul de căldură. De asemenea, oamenilor li s-a sugerat să-și acopere capul cu o pălărie sau șapcă și să evite expunerea voluntară la soare în intervalul orar periculos, între 11:00 și 18:00.
Cum să vă protejați de caniculă
Luna iunie și iulie au fost dezastruoase din punct de vedere al căldurii, însă din a doua parte a lunii iulie lucrurile s-au agravat. Temperaturile sunt insuportabile, iar specialiștii atrag atenția că este important să ne protejăm. Iată cum să ai grijă de tine în perioada caniculei:
- Rămâi la umbră. Evitați să ieșiți afară în timpul celor mai fierbinți ore ale zilei, între orele 10:00 și 16:00. Dacă trebuie să ieșiți afară, căutați locuri umbrite, cum ar fi parcuri, păduri sau clădiri.
- Hidratează-te suficient. Bea apă în mod regulat, chiar dacă nu simți nevoia. De asemenea, puteți opta pentru sucuri de fructe sau legume sau pentru ceaiuri neîndulcite. Evitați alcoolul și băuturile cu cafeină, deoarece acestea pot deshidrata organismul.
- Îmbracă-te lejer. Alege haine din materiale naturale, cum ar fi bumbacul sau inul, care permit pielii să respire. Evitați hainele strâmte sau din materiale sintetice.
- Protejează-te de soare. Folosește o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30, pe toate zonele expuse la soare. Purtați o pălărie cu boruri largi și ochelari de soare.
- Urmărește-ți starea de sănătate. Dacă vă simțiți obosit, amețit sau aveți dureri de cap, este posibil să fiți deshidratat. În acest caz, beți mai multă apă și odihnește-te într-un loc răcoros. Dacă simptomele persistă, solicitați asistență medicală.
Canicula poate fi periculoasă, mai ales pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale cronice. Prin urmare, este important să luați măsuri de precauție pentru a vă proteja de caniculă.