Reclamă
Reclamă

Balenele gri din Oceanul Pacific şi-au micşorat dimensiunile cu 13% de-a lungul a două decenii, relevă un studiu recent cu privire la efectele schimbărilor climatice asupra mamiferelor marine. Micşorarea ar putea avea repercusiuni semnificative asupra capacităţii acestor balene de a se reproduce şi de a supravieţui, afectându-le şi sistemul de alimentaţie, avertizează oamenii de ştiinţă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Studiul, publicat în revista Global Change Biology, s-a concentrat pe un grup de circa 200 de balene gri din nord-estul Oceanului Pacific. Aceste cetacee sunt considerate „santinele ale ecosistemului” deoarece rămân în apropierea coastelor şi se hrănesc în ape mai puţin adânci şi mai calde în comparaţie cu alte populaţii de balene gri.

„În prezent, ştim că li s-au micşorat corpurile în decursul ultimilor 20 până la 40 de ani, ceea ce este probabil un semn precursor al unui risc de declin al populaţiei”, a explicat Kevin Bierlich, coautor al studiului.

Reclamă

Cercetătorii au analizat înregistrări realizate cu drone în perioada 2016-2022, studiind 130 de balene a căror vârstă era estimată sau cunoscută, şi au constatat o diminuare medie cu 13% a lungimilor exemplarelor adulte de balene, între indivizii născuţi în 2000 şi cei născuţi în 2020, echivalentul unei reduceri cu 1,65 metri la indivizi cu o lungime de 13 metri. Micşorarea este mai pronunţată în cazul femelelor, care erau de obicei mai mari decât masculii, dar care în prezent au ajuns de aceeaşi talie cu aceştia.

„Mărimea este esenţială în cazul animalelor”, a subliniat Enrico Pirotta, cercetător şi autor principal al studiului. „Le afectează comportamentul, psihologia, ciclul de viaţă şi are efecte în cascadă asupra animalelor şi populaţiei din care acestea fac parte”, a explicat el. Reproducerea este în mod special afectată, întrucât şansele de supravieţuire ale unor pui de dimensiuni mai mici ar putea fi mai slabe.

Studiul a stabilit de asemenea o corelaţie între scăderea în lungime şi perturbarea ciclului oceanelor provocată de schimbările climatice, în special a curenţilor care permit dezvoltarea planctonului, hrana balenelor.

În concluzie, cercetarea sugerează că micşorarea dimensiunilor balenelor gri din Pacific ar putea fi un simptom evident al modificărilor ecologice globale, fiind în principal consecinţa schimbărilor climatice care afectează direct mediul lor de viaţă şi resursele alimentare disponibile.

Reclamă
Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro