Reclamă

Orașul Marsilia din sudul Franței a implementat folosirea dihorilor pentru a combate infestările cu șobolani din parcuri. Această metodă, descrisă drept ‘blândă și ecologică’, este plănuită a fi utilizată până în vara anului 2025, conform anunțului făcut marți de municipalitate, citat de AFP și Agerpres.

În Piața Paul Mélizan, situată într-un cartier rezidențial al orașului, Nuit și Műre, doi dintre dihorii folosiți, au fost observați în acțiune, urmărind fără încetare șobolanii. Acești prădători naturali își croiesc drum prin tunelurile frecventate de rozătoare, obligându-le astfel să iasă la suprafață unde sunt capturate în plase.

În doar 30 de minute, sub îndrumarea lui Alexandre Raynal, crescător de dihori și directorul Raynal Environnement, trei șobolani au fost neutralizați prin acest procedeu inovativ de ‘prădare ecologică’. „Odată ce șobolanul rămâne blocat în plasă, îl prind cu ajutorul tatălui meu”, a declarat Raynal, al cărui fermă numără aproximativ douăzeci de dihori. Rozătoarele capturate sunt ulterior eutanasiate uman cu gaz.

Acesta nu este primul demers al Marsiliei de a folosi dihorii în reducerea populației de șobolani. O probă inițială în 2022 s-a soldat cu eliminarea a ‘între 100 și 150 de șobolani’ din patru parcuri, potrivit consilierului municipal Adcha Guedjali, responsabil cu combaterea dăunătorilor.

Alexandre Raynal a menționat că această metodă permite eliminarea a cel puțin 90% din populația de șobolani dintr-o zonă și a reamintit că această tehnică de combatere a rozătoarelor are rădăcini în Evul Mediu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro