Testările pentru noul sistem de supraveghere a pădurilor au fost începute de către echipele de operationalizare a  Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase.

În cadrul testării  vor fi implicate mai multe ocoale silvice dar și depozite de material lemnos din întreagă ţară. Acestea vor fi introduse în cadrul proiectului  în etape, până când sistemul va fi extins la nivel naţional.

Abia în ultima faza a testelor  programate pentru luna iunie, vor fi  cooptate și autorităţile de control. Gărzile Forestiere, Poliţia Română şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

„Acum câteva luni, când am preluat mandatul de ministru, noul SUMAL 2.0 era doar un plan bun pentru stoparea tăierilor ilegale, dar care a fost întârziat sistematic şi nejustificat de fosta guvernare. Iată că, începând de ieri, planul este deja în acţiune. Am început să-i testăm toate funcţiile, esenţiale pentru a scăpa odată pentru totdeauna de tăierile ilegale din pădurile României. Pentru că digitalizarea supravegherii pădurilor din România ne dă posibilitatea să vedem, în timp real, orice mişcare din pădure”,  susține Costel Alexe, ministrul Mediului.

Potrivit autorităților, pe lângă faptul că noul sistem va putea avea control asupra exploatărilor de lemn forestier, va aduce și un aport necesar muncii depuse de lucrătorii silvici în teren.

Prin implementarea proiectului se dorește și dispariția completă a tăierii masive de copaci în repetate rânduri, având doar un singur aviz, așa cum au fost raportate câteva cazuri din țară.