Specialiștii atrag atenția asupra creșterii cazurilor de intoleranță la gluten și boala celiacă în societatea contemporană, afecțiuni care, deși prezintă simptome similare, sunt fundamental diferite în ceea ce privește cauza și tratamentul lor. Explicațiile sunt oferite de dr. Oana Dolofan, medic primar în gastroenterologie, care subliniază importanța diagnosticării corecte pentru gestionarea acestor condiții.

Intoleranța la gluten se manifestă prin reacții ale organismului la consumul acestei proteine, fără ca persoanele afectate să prezinte alergii sau anticorpi specifici. Simptomele includ tulburări de tranzit intestinal, oboseală, dureri de cap și uneori dureri articulare, toate având un caracter funcțional, fără afectări organice. Pe de altă parte, boala celiacă implică un răspuns autoimun la gluten, cu producția de anticorpi care atacă intestinul subțire, deteriorând mucoasa și afectând absorbția nutrienților. Acest fapt face ca simptomele să fie similare celor ale intoleranței la gluten, complicând astfel procesul diagnosticării.

Pentru un diagnostic precis și recomandări de tratament, pacienții care prezintă aceste simptome trebuie să consulte un medic gastroenterolog. Diagnosticarea corectă este esențială pentru adoptarea celor mai adecvate metode de prevenție și tratament. Dr. Dolofan insistă pe importanța acestui demers, având în vedere complexitatea și subtilitatea simptomatologiei celor două afecțiuni.