Reclamă

Jorg Rocholl, Președintele Școlii Europene de Management și Tehnologie din Berlin, atrage atenția asupra diferențelor strategice dintre Europa și SUA, indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale din Statele Unite. Într-o analiză pentru Politico, Rocholl subliniază schimbările strategice majore care au loc în politica americană și impactul acestora asupra relațiilor transatlantice.

„Chiar și cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, este deja corect să spunem că această cursă ne-a oferit mai multe răsturnări dramatice de situație decât oricare alta în ultimele decenii,” scrie Politico. După tentativele de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump și retragerea președintelui Joe Biden, candidata democrată Kamala Harris a reușit să strângă 310 milioane de dolari pentru campania sa, conducând acum sondajele în statele Michigan, Pennsylvania și Wisconsin.

Indiferent de rezultat, Europa trebuie să își stabilească propriile priorități strategice pe fondul unei reorientări a SUA către regiunea Indo-Pacific. Aceasta a început încă din timpul administrației Obama și continuă sub actuala administrație Biden, conform căreia China este considerată cea mai mare provocare de securitate pentru SUA.

Politicile economice americane, cum ar fi Legea privind reducerea inflației, ar putea intensifica concurența cu Europa. Tarifele impuse de administrația Trump și neextinderea avantajelor pentru vehiculele electrice la producătorii europeni, subliniază presiunea asupra cooperării transatlantice. Există șanse mici ca această abordare să se schimbe în cazul în care Kamala Harris ar deveni președinte.

Rocholl recomandă Europii să crească cheltuielile pentru securitate, să consolideze piețele de capital europene și să semneze acorduri comerciale cuprinzătoare pentru a-și crește independența și a evita repetarea greșelilor din trecut în fața protecționismului american. SUA rămâne un aliat crucial pentru Europa, dar interesele celor două entități nu sunt complet aliniate, punct subliniat de interesele divergente cu Washingtonul.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro