Un studiu recent al Universității Northwestern, publicat în revista Nutrients, sugerează că dietele bazate exclusiv pe sucuri naturale din fructe și legume ar putea să aibă un efect negativ asupra sănătății. Conform cercetării, consumul de sucuri naturale timp de doar trei zile poate duce la creșterea bacteriilor asociate cu inflamația în gură și intestin.
Echipa de cercetători a analizat trei grupuri de adulți sănătoși. Un grup a consumat doar sucuri, un alt grup a mâncat sucuri și alimente integrale, iar al treilea a mâncat doar alimente integrale pe bază de plante. Studiul a implicat colectarea de salivă, tampoane de obraz și probe de scaun înainte, în timpul și după experiment pentru a urmări modificările bacteriene.
Rezultatele au indicat că grupul care a consumat doar sucuri a prezentat o creștere semnificativă a bacteriilor asociate cu inflamația și permeabilitatea intestinală. Comparativ, grupul care a mâncat doar alimente pe bază de plante a arătat modificări microbiene mai favorabile, iar grupul mixt, deși a avut și el unele modificări, nu au fost la fel de severe.
Conducătorul studiului, dr. Melinda Ring, director al Centrului Osher pentru Sănătate Integrativă, a menționat: „Majoritatea oamenilor se gândesc la sucurile naturale ca la o cură sănătoasă pentru curățarea organismului, dar acest studiu trage un semnal de alarmă că ne-ar putea afecta foarte rapid sănătatea.”
Studiul subliniază că fibrele, care sunt eliminate prin procesul de obținere a sucurilor, sunt esențiale pentru a hrăni bacteriile benefice ce produc compuși antiinflamatori. Consumul exclusiv de sucuri naturale, bogate în zaharuri, poate să perturbe microbiomul și să afecteze în mod negativ metabolismul, imunitatea, și chiar sănătatea mintală.
Dr. Ring a observat modificări rapide ale microbiomului oral și o scădere a bacteriilor benefice. Aceste constatări evidențiază rapiditatea cu care alegerile alimentare influențează microbiota, iar studiul subliniază nevoia pentru mai multe cercetări, în special la copii, care pot substitui sucurile pentru fructe.
Maria Luisa Savo Sardaro, autor principal al studiului, a indicat că: „Compoziția nutrițională a dietelor cu sucuri naturale joacă un rol cheie în modelarea dinamicii microbiene.” Cercetătorii recomandă menținerea fibrelor fie prin folosirea unui blender, fie prin combinarea sucurilor cu alimente integrale.