Insula Diego Garcia, deși considerată un paradis tropical, este de fapt o bază militară britanică și americană, inaccesibilă civililor. Accesul reporterilor BBC a dezvăluit că această locație izolată este sub controlul Statelor Unite ale Americii și se află sub administrația britanică. Aflată în Arhipelagul Chagos, insula a fost centrul unei dispute teritoriale de lungă durată între Marea Britanie și Mauritius, cu discuții recente mult mai intense.
Jurnaliștii au obținut acces dificil pe insulă, descoperind că scopul ei principal este militar, conform unui acord semnat în 1966, care va expira în 2036. Inițial, Diego Garcia era locuită de populația Chagos, sclavi aduși pentru a lucra pe plantațiile de cocos. Aceștia și-au creat o cultură proprie înainte să fie evacuați violent în 1967, atunci când insula a devenit ‘cel mai bun candidat’ pentru o bază militară, din cauza locației strategice și numărului redus de locuitori.
Insula a fost utilizată de armata americană pentru misiuni în Irak și Afganistan, iar baza include facilități pentru reîncărcarea submarinelor cu arme precum rachetele Tomahawk. Ca parte a acordului secret, armata britanică a achiziționat rachete nucleare Polaris la un preț redus de 14 milioane de dolari.
Au existat speculații că insula a fost folosită în secret de CIA pentru interogarea suspecților de terorism. În 2008, guvernul britanic a confirmat că, cu cinci ani în urma, zborurile transportând suspecți de terorism au aterizat pe insulă, deși inițial negaseră acest fapt. Accesul jurnaliștilor a fost sever restricționat, aceștia având permisiunea de a vizita doar anumite zone sub supravegherea atentă a militarilor.
Insula Diego Garcia continuă să fie un loc enigmatic, îmbinând frumusețea naturală cu o importanță strategică militară, fiind astfel ferită de ochii publicului.