Diana Șoșoacă a uimit cu demersul făcut recent.

În calitate de senatoare, aceasta a cerut anexarea vechilor teritorii din Regatul României. Acestea sunt în prezent ale Ucrainei. Controversatul politician a depus deja în  Senat propunerea legislativă legată de acest context.

Diana Șoșoacă, cerere „bombă”

Diana Iovanovici Șoșoacă nu contenește să uimească prin inițiativele ei. De data aceasta, senatoarea a înaintat o propunere legislativă cu titlul „Lege pentru modificarea Legii nr. 129/1997 pentru ratificarea Tratatului cu privire la relațiile de bună vecinătate și cooperare dintre România și Ucraina”. Prin aceasta se cere ratificarea Tratatului privind relațiile de bună vecinătate dintre România și Ucraina.

Șoșoacă face referire la teritoriile care au aparținut României în trecut, respectiv Nordul Bucovinei, Herța, Cahul, Bolgrad, Ismail, Maramureșul istoric, dar și Insula Șerpilor.

Cauza demersului senatoarei

Diana Iovanovici Șoșoacă  susține că a abordat inițiativa ca un drept „natural și legitim al unității naționale”. Aceasta considera că o reunificare este utilă pentru „reparație istorică, socială și morală”. De asemenea, politicianul a punctat și aspectul economic în acest context.

Șoșoacă a fost extrem de dură legat de Tratatul de bună vecinătate dintre România și Ucraina. Senatoarea l-a numit „cel mai mare act de trădare postdecembrist”.

Tratatul a fost ratificat prin Legea nr. 129/1997. Aceasta a fost modalitatea de recunoaștere a Pactului Ribbentrop Molotov. Șoșoacă este convinsă că inițiativa va duce la recuperarea identității culturale, a tradițiilor și obiceiurilor românilor din zonele respective.

Din păcate, frații noștri români din Ucraina nu au dreptul să învețe în limba maternă, existând riscul pierderii identității culturale. În schimb, la Sighetul Marmației există un liceu cu predare în limba ucraineană. Remarcăm lipsa principiului reciprocității, principiu aplicabil în dreptul internațional (principiu al relațiilor internaționale, consacrat în acorduri, în tratate și în convenții de asistență juridică, în temeiul căruia statul beneficiar al tratamentului aplicat de partenerul său se obligă să-i asigure acestuia un tratament identic sau echivalent), arată senatoarea într-un comunicat.