Într-un context în care economia lumii trece prin instabilitate, piața imobiliară a fost de asemenea oscilantă la capitolul prețuri. Abia acum, au loc anumite corecții în acest sector. Acestea prevăd scăderi semnificative de preț aplicate în alte state europene. Totuși, în România, lucrurile se află la polul opus. Dezvoltatorii imobiliari se plâng că rămân cu locuințele noi nevândute, însă nici nu vor să lase din prețuri.
Dezvoltatorii imobiliari rămân cu apartamentele nevândute
Dezvoltatorii imobiliari din alte state europene vin în întâmpinarea cumpărătorilor cu prețuri mai mici ale locuințelor. De altfel, un alt motiv pentru micșorarea acestora este inflația, dar și dobânzile mari ale creditelor. Acest lucru este reflectat de o analiză a Eurostat.
În țara noastră, lucrurile stau total diferit. Prețurile apartamentelor nu scad, nici nu se majorează. Totuși, pentru bugetele românilor de rând, prețurile lor sunt colosale. Așadar, în astfel de vremuri, mulți dintre cei care aveau în plan să își cumpere o casă, bat în retragere.
Mai mulți jucători de pe piața imobiliarelor din România s-au reunit în weekend la un salon imobiliar. Acesta a fost organizat în Capitală și a venit cu multe oferte în acest sector.
Majoritatea celor prezenți să consulte ofertele au căutat ratele la dezvoltator.
” E clar că cu cât avem bani mai scumpi. cu atât cererea de creditare se reduce. Anul acesta a început mai greu decât anul trecut. În momentul în care vor considera că gata, s-a terminat partea de creștere a dobânzilor, au cam dispărut pericolele economice, atunci e posibil să observăm un val mare.”, susține Dragoș Nichifor, broker de credite, conform protv.ro.
Prețurile în România în ceea ce privește sfera imobiliară au avut o creștere semnificativă în 2022. Aceasta s-a ridicat la 2,5 procente numai în primul trimestru al anului.
Germania, Danemarca sau Austria se numără printre statele care au ieftinit semnificativ locuințele. Atât pe cele vechi, cât și pe cele noi.
Unii analiști economici prevăd scăderi în acest sector și în țara noastră în perioada următoare.
Cert este că FMI a dat avertismente legate de modul în care piața va oscila.