Documente recent analizate de BBC au expus detaliile unei practici medicale controversate din anii 1970 și 1980 în Marea Britanie, evidențiind folosirea produselor de sânge infectat în studii clinice pe copii, unii fiind infectați cu hepatita C și HIV. Potrivit surselor, medicii puneau cercetarea înaintea nevoilor pacienților, implicând sute de persoane fără consimțământul familiilor acestora.
Luke O’Shea-Phillips, unul dintre supraviețuitorii acestor studii, mărturisește că a fost tratat ca un "cobai" și infectat cu hepatita C la vârsta de trei ani, în timp ce participa la un studiu clinic, fără știrea mamei sale. Documentele indică faptul că produsele din sânge folosite erau cunoscute pentru a fi potențial contaminate, însă lipsa de produse alternative și importul acestora din SUA, unde donatorii includeau prizonierii și dependenții de droguri, au amplificat riscul.
O anchetă publică este în curs de desfășurare, raportul final urmând a fi disponibil pe 20 mai. Mai multe familii ale victimelor așteaptă răspunsuri, punându-se accentul pe etica medicală și consimțământul informat în astfel de studii clinice.