Reclamă

În Bangladesh, Casa Oglinzilor, un centru de detenție în care deținuții politici au fost supuși unor tratamente inumane, a devenit simbolul unei perioade negre din istoria țării. Mărturiile traumatice ale supraviețuitorilor, acum liberi după fuga premierului Sheikh Hasina, dezvăluie imaginea unui sistem opresiv care a încalcat drepturile fundamentale ale omului.

Mir Ahmad Quasem Arman, unul dintre deținuții politici eliberați recent, a descris torturile la care a fost supus timp de opt ani într-o celulă fără ferestre. Tăcerea forțată de regimul Hasina a fost întreruptă în momentul în care premierul a părăsit țara, după ce protestatarii au luat cu asalt reședința sa.

Arman, implicat accidental din cauza tatălui său, un activist proeminent, a fost răpit și ținut în închisoare fără acuzații oficiale. Pe măsură ce regimul lui Hasina a căzut, au ieșit la iveală abuzurile comise sub conducerea sa autoritară.

În cazul lui Arman, restul familiei sale a crezut că acesta a fost ucis, aliniindu-se destinele altor zeci de familii care încă nu știu nimic despre cei dragi răpiți. Disparițiile forțate orchestrate de Batalionul de Acțiune Rapidă au generat dispariția a peste 700 de persoane din 2009, un număr mult mai mare conform ONG-urilor pentru drepturile omului.

Supraviețuitorii cer acum răspunsuri și justiție pentru cei dispăruți, așa cum subliniază și Tasnim Shipraa, care dorește să afle ce s-a întâmplat cu unchiul său, Belal Hossain. Shipraa declară: „Ceea ce vrem este un răspuns – ce s-a întâmplat?”

Sistemul de represiune al regimului Hasina a atins un nivel de cruzime greu de imaginat, implicând eliminarea adversarilor politici prin proceduri brutale. Conform mărturiilor, trupurile victimelor erau manipulate să dispară în apele fluviilor, ca metode de a evita descoperirea rapidă.

Răspunsul publicului și al comunității internaționale la aceste dezvăluiri s-ar putea traduce în presiuni pentru reforme în justiție și drepturile omului în Bangladesh. În timp ce Myanmar își caută calea spre schimbare, cetățenii și familiile afectate de pe urma anilor de teroare caută răspunsuri și reconciliere.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro