Lupta intensă dintre Hamas și Israel nu se limitează doar la bombardamentele reciproce, ci se extinde și în sfera diplomatică. Ambele tabere încearcă să câștige sprijin internațional și să influențeze opinia publică în favoarea lor.

Hamas a făcut lobby în diverse țări, inclusiv în Moscova, și acum încearcă să atragă și alte organizații teroriste în conflict. Pe de altă parte, Israelul susține că are dovezi că Hamas a primit ajutor în pregătirea atacurilor și din partea Coreei de Nord.

Proteste masive au avut loc în capitala iordaniană, Amman, și în alte state din Orientul Mijlociu, precum India și Bangladesh. Oamenii cer încetarea violențelor și găsirea unei soluții pașnice.

Hamas, ajutată de Coreea de Nord

Teheranul avertizează constant cu privire la o posibilă extindere a conflictului dacă Israelul nu încetează bombardamentele în Gaza. Ministrul iranian de externe a declarat că nu dorește ca războiul să se extindă în regiune și a criticat Statele Unite pentru sprijinul acordat Israelului.

Un oficial de rang înalt al Hamas a făcut un apel public către gruparea pro-iraniană Hezbollah, cerându-le să intervină direct în conflict. Hamas dorește să obțină sprijinul oricărei organizații sau facțiuni care poate contribui la lupta împotriva Israelului.

Pe de altă parte, Israelul susține că Hamas a primit sprijin din partea Coreei de Nord. Potrivit oficialilor israelieni, atacurile violente din 7 octombrie au fost efectuate cu arme furnizate de Phenian. Se crede că guvernul nord-coreean a oferit asistență Hamas și în săparea tunelurilor din Fâșia Gaza.

Luptele se intensifică în Gaza

Controversele legate de livrările de carburant în Gaza sunt, de asemenea, legate de tunelurile Hamas. Israelul susține că teroriștii folosesc combustibilul trimis pentru spitale pentru a menține funcțional sistemul de ventilație care alimentează tunelurile din Gaza.

Într-un context separat, Pentagonul a anunțat că avioanele americane F16 au lovit obiective din estul Siriei care au legătură cu forțele Gardienilor Revoluției, armata de elită a Iranului. Aceste atacuri au fost lansate ca răspuns la atacurile cu drone și rachete asupra trupelor americane din regiune.

Statele Unite și-au întărit prezența militară în Orientul Mijlociu, desfășurând aproximativ 900 de soldați și sisteme de interceptare a rachetelor ostile. Această mișcare vine ca urmare a preocupărilor cu privire la escaladarea conflictului și la implicarea Iranului și a grupărilor pro-iraniene din Liban, Irak și Siria.