Țelina, binecunoscuta legumă nelipsită din ciorbe și alte preparate culinare, ar putea fi considerată cea mai toxică legumă din lume dacă este consumată în anumite condiții, potrivit specialiștilor în nutriție.
Chiar dacă este bogată în fibre și multe vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitaminele A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, acid folic, calciu și mangan, țelina poate deveni periculoasă pentru sănătate dacă este reîncălzită sau consumată în cantități mari în timpul verii.
Reîncălzirea țelinei eliberează nitrații conținuți de această legumă, care, în cantități mari, au potențialul de a crește riscurile de a dezvolta anumite boli grave, precum cancerul. Nitrații pot provoca, de asemenea, hipertensiune, disfuncții ale sistemului circulator și ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicație și cianoza severa. „Este o mare greșeală să punem țelina în ciorbă. Dacă facem acest lucru, este mai sănătos să mâncăm o singură dată din ciorba sau supa respectivă. O altă soluție ar fi eliminarea țelinei din mâncare înainte de reîncălzire”, avertizează specialiștii.
De asemenea, țelina poate deveni toxică pentru organism dacă este consumată pe timpul verii. Aceasta conține o substanță fotosensibilizantă numită bergapten, care poate provoca reacții anafilactice.
În plus, femeile însărcinate ar trebui să consume cantități reduse de țelină, din cauza conținutului de hormoni naturali din această legumă. Așadar, deși țelina este una dintre cele mai folosite legume în bucătărie și are o multitudine de beneficii pentru organism, este important să se țină cont de aceste precauții pentru a evita posibilele efecte toxice.