Sfinții Petru și Pavel sunt sărbătoriți duminică în bisericile ortodoxe. Până atunci, credincioși mai au 2 zile de post. În această perioadă, există dezlegare la pește, untdelemn și vin. Cel mai des, peștele este preparat în mod tradițional în România, prăjit. Alături de mujdeiul de usturoi și de mămăliguță, preparatul este o delicatesă. Există însă și alte rețete de preparare a peștelui, pline de savoare.
Una dintre acestea are la bază coacerea în cuptor, la o temperatură mică a tonului. Garnitura ideală pentru această carne vor fi cartofii noi.
Ingrediente necesare ( pentru două porții):
- 400 de grame de ton (2 felii/secțiuni)
- 2 felii de lămâie
- ierburi aromatice după preferință;
- o lingură de ulei de măsline.
Pentru garnitură:
- cartofi noi;
- sare, piper după gust
Așează bucățile de ton într-o tavă, pe folie de aluminiu. Amestecul de ulei de măsline și ierburi aromatice trebuie distribuit din plin pe toată suprafața cărnii. Pune feliile de lămâie peste secțiunile de ton și închide la capete folia de aluminiu. Dă totul la cuptor pentru 30 de minute la o temperatură mică. Tonul are în general o carne densă inclusiv după preparare. Gătitul la foc mic va face ca friptura de pește să fie extrem de fragedă.
Pentru garnitură, așează în aceeași tavă cartofii noi, bine spălați în prealabil.
Peste ei presară sare grunjoasă și ierburile aromatice după gust.Având în vedere că sunt din acest sezon, cartofii vor avea aproximativ același timp de coacere precum peștele. Astfel, totul va fi gata la timp, pentru a te bucura de o masă delicioasă.Tonul roșu se poate servi cu un vin rose.
Dacă banala conservă de ton îți displace, iar astfel ai asociat carnea proaspătă de ton cu acea variantă a ei, greșești. Acest pește este extrem de gustos, mai ales pregătit fie la cuptor, fie pe grătar. Cu siguranță este extrem de importantă asezonarea lui, dar și garnisirea.