Reclamă
Reclamă

Un satelit rusesc s-a dezintegrat în cursul nopţii, generând peste 100 de resturi şi fragmente pe orbită. În urma evenimentului, astronauţii aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se adăpostească, au anunţat agenţiile spaţiale americane, conform Reuters.

Cauzele dezintegrării satelitului rusesc de observare a Pământului RESURS-P1, care a fost scos din funcţiune în 2022, nu sunt cunoscute deocamdată.

Evenimentul s-a produs pe orbită, în apropierea ISS, ceea ce i-a determinat pe astronauţii americani aflaţi la bord să se adăpostească în nava lor spaţială timp de aproximativ o oră, a declarat biroul ISS al NASA.

Reclamă

Radarele americane au detectat satelitul care a eliberat un nor de resturi pe orbita joasă a Pământului în noaptea de miercuri spre joi , a transmis compania LeoLabs, specializată în monitorizare spaţială.

Conform U.S. Space Command, satelitul a aruncat imediat „peste 100 de bucăţi de resturi, care pot fi urmărite”.

„USSPACECOM nu a observat ameninţări imediate şi continuă să efectueze evaluări de rutină ale conjuncturii pentru a asigura siguranţa şi sustenabilitatea domeniului spaţial”, a adăugat Comandamentul Spaţial în declaraţia sa de joi.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro