Adepții teoriilor conspirative încearcă să influențeze campaniile electorale europene prin dezinformare și minciuni. O mare parte din aceste invenții provin de la Moscova, dar multe dintre ele sunt de origine internă, notează Deutsche Welle.
O narațiune falsă care a câștigat popularitate susține că Uniunea Europeană intenționează să oblige cetățenii să mănânce insecte în loc de carne. Această afirmație a fost răspândită intensiv în Italia, unde a fost folosită în campanii publicitare pentru alegerile europene, contrastând Bruxelles-ul cu tradițiile culinare locale.
„Acest lucru a fost promovat de unele canale pro-ruse: «Suntem forțați să mâncăm insecte pentru că acum nu avem carne și produse agricole din cauza sancțiunilor împotriva Rusiei»”, a explicat Tomasso Canetta, coordonator de fact-checking pentru European Digital Media Observatory (EDMO).
Canetta a menționat că această dezinformare a ajuns chiar la școala copiilor săi din Milano, unde părinții erau îngrijorați că insectele ar fi fost adăugate pe ascuns în mâncarea dată copiilor. „Și, bineînțeles, acest lucru este absolut fals și lipsit de fundament”, a declarat el pentru DW.
EDMO raportează un număr record de dezinformări înainte de vot, abordând subiecte universale precum migrația, politica agricolă și schimbările climatice. Resuscitarea unor povești false, cum ar fi conspirațiile COVID-19, este observată frecvent.
Janis Sarts, director al Centrului de Excelență în Comunicații Strategice al NATO din Riga, explică: „Pentru actuala conducere a Kremlinului, aceasta este o bătălie existențială și este clar că încearcă să o câștige, nu atât pe linia frontului, cât vizând sprijinul din partea Occidentului”.
Fostul viceprim-ministru leton și deputat european Artis Pabriks subliniază că Parlamentul European este o țintă atractivă pentru interferențe politice, având în vedere că membrii săi pot influența pozițiile strategice privind securitatea europeană și transatlantică.
Anchetatori din cel puțin cinci țări UE investighează acuzațiile conform cărora europarlamentarii ar fi primit plăți directe pentru promovarea opiniilor pro-rusești. Uniunea Europeană a pus pe lista neagră deținătorii unor site-uri de propagandă legate de aceste plăți.
Deși există o tendință pozitivă legată de utilizarea redusă a „deepfakes” în campaniile de dezinformare, experții avertizează că aceste tehnici ar putea fi implementate în ultimul moment, pentru a nu oferi timp verificatorilor să conteste informațiile false.
Potrivit organizației CheckFirst, mass-media este inundată cu informații false pentru a copleși capacitățile de verificare înainte de vot. În acest context, Canetta de la EDMO subliniază importanța responsabilității alegătorilor de a verifica sursele înainte de a lua decizii la urne.