Reclamă
Reclamă

Conturile false de pe rețelele sociale care folosesc imagini de profil cu femei au un impact semnificativ mai mare decât cele care induc ideea că sunt deținute de bărbați. Aceasta este una dintre concluziile studiului realizat de cercetătorul Wen-Ping Liu, specialist în dezinformare. Proiectul său a analizat încercările Chinei de a influența alegerile recente din Taiwan folosind conturi false pe rețelele sociale.

„A pretinde că ești femeie este cea mai ușoară modalitate de a obține credibilitate”, a declarat Liu, anchetator la Ministerul Justiției din Taiwan. Conform acestuia, profilurile false ce pretindeau a fi femei au primit mai multă implicare și atenție comparativ cu celalte conturi.

Profesorul de marketing Sylvie Borau, cercetător online în Toulouse, Franța, explică: „Vrei să injectezi ceva emoție și căldură? O modalitate foarte ușoară de a face asta este să alegi fața și vocea unei femei”. Studiile sale indică faptul că utilizatorii de internet preferă boții „femei” și îi percep ca versiuni mai umane decât pe cei cu interfață masculină.

Reclamă

Un exemplu concret este și tentativa CEO-ului OpenAI, Sam Altman, de a folosi vocea actriței Scarlett Johansson pentru ChatGPT. Altman a afirmat că utilizatorii ar găsi vocea actriței drept una care „induce confort,” însă Johansson a refuzat propunerea și a amenințat compania cu un proces, după ce OpenAI a optat pentru o voce „îngrozitor de asemănătoare” cu a ei.

Potrivit unei analize realizate de Cyabra, o firmă de tehnologie israeliană specializată în detectarea boților, profilurile de rețele sociale ale femeilor primesc în medie de trei ori mai multe vizualizări decât cele ale bărbaților. Profilurile feminine care pretind a fi mai tinere obțin cele mai multe vizualizări.

„Crearea unui cont fals și prezentarea lui ca femeie va ajuta contul să câștige mai multă atenție în comparație cu prezentarea lui ca bărbat”, arată raportul Cyabra.

Campaniile de influență organizate de națiuni precum China și Rusia folosesc frecvent imagini false cu femei pentru a răspândi propagandă și dezinformare. Aceste campanii exploatează viziunea oamenilor despre femei, uneori prezentându-le ca bunici înțelepte și gospodine perfecte, alteori ca femei tinere și atractive interesate de politică.

Un raport recent al NewsGuard a descoperit că sute de conturi false cu imagini de profil generate de inteligența artificială au fost folosite pentru a-l critica pe președintele Joe Biden. Majoritatea acestor profiluri pretindeau că sunt femei tinere din state precum Illinois sau Florida.

După ce NewsGuard a contactat platforma, conturile respective au fost eliminate. Într-un raport separat, ONU a sugerat că multe dintre aceste conturi false și chatboți sunt creați de bărbați, subliniind necesitatea diversității în programarea și dezvoltarea AI pentru a reduce stereotipurile sexiste. „Este un cerc vicios”, a concluzionat Sylvie Borau. „Umanizarea AI ar putea dezumaniza femeile.”

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro