Reclamă

Un dezertor nord-coreean a fost reținut de poliția sud-coreeană în urma unei tentative de a traversa granița înapoi în Coreea de Nord cu un autobuz furat, relatează BBC. Incidentul a avut loc marți, când individul a fost surprins pe Podul Unirii, care desparte cele două Corei, ignorând cerințele soldaților de a se opri și izbind o baricadă cu autobuzul.

Deși numărul nord-coreenilor care dezertează în Sud se ridică la aproximativ 34.000 de persoane de la divizarea peninsulei coreene, cazurile de dezertori care doresc să se întoarcă sunt rari. Autorul incidentului, un bărbat în jur de 30 de ani, a declarat că a dorit să se întoarcă acasă din cauza dificultăților întâmpinate în Coreea de Sud.

Se pare că bărbatul a plecat din Coreea de Nord în urmă cu un deceniu. El a furat autobuzul dintr-un garaj situat în orașul Paju și a fost capturat în decurs de o jumătate de oră. Camerele de supraveghere din garaj au surprins momentul în care dezertorul, purtând o pălărie, a încercat să deschidă mai multe vehicule înainte de a reuși să intre în autobuz.

Autoritățile au confirmat că individul nu se afla sub influența alcoolului sau a drogurilor la momentul incidentului. Potrivit presei sud-coreene, bărbatul, care fusese angajat ca zilier în Paju și alte orașe, a acumulat mai multe amenzi neplătite.

Legea sud-coreeană interzice cetățenilor, inclusiv dezertorilor, să traverseze granița spre nord fără autorizație guvernamentală. Dezertorilor nord-coreeni li se acordă automat cetățenia sud-coreeană, însă infracțiunile de acest fel pot fi pedepsite cu până la zece ani de închisoare.

Deși în fiecare an Coreea de Sud primește peste 1.000 de dezertori din Nord, doar 31 de persoane au ales să se întoarcă în Coreea de Nord între 2012 și 2022, conform Ministerului Unificării din Sud. Viața în Sud nu este întotdeauna conformă așteptărilor dezertorilor, aceștia câștigând în medie aproximativ 2,3 milioane de woni (1.740 de dolari) pe lună. Motivul întoarcerii unora este dorința de a-și revedea membrii familiei.

Totuși, întoarcerea în Nord este periculoasă. Unii repatriați sunt închiși sau supuși unor forme riguroase de reeducare. La începutul anului 2022, un alt dezertor de 30 de ani s-a întors în Coreea de Nord după ce a trăit un an în Sud, dar nu reușea să își asigure un trai decent, conform declarațiilor oficialilor sud-coreeni.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro