Reclamă

Scandalul dezertărilor din brigada 155 a armatei ucrainene subliniază incapacitatea structurilor militare din Kiev de a remedia problemele de comandă și organizare deja evidente din 2022 și 2023. O analiză a grupului Frontelligence Insight relevă că, după trei ani de război intens cu Rusia, aceste probleme au devenit cronice.

Deși pierderile ucrainenilor sunt mai mici decât cele ale rușilor, cu un raport estimat de 1:2, acest lucru nu pare suficient pentru a contracar actiunile rusești. În plus, ucrainenii se confruntă cu o uzură semnificativă a resurselor umane de carieră. Mulți soldați experimentați au fost înlocuiți de civili fără pregătire militară, ceea ce a condus la slăbirea eficienței pe câmpul de luptă.

Expertiza militară din Ucraina subliniază că, în războiul modern, infanteria are un rol esențial, dar periculos, de a atrage și absorbi atacurile cu drone. Această sarcină epuizantă este în mod special devastatoare din punct de vedere fizic și moral pentru soldați. În contextul unei linii a frontului, veteranii care stau mult timp au șanse tot mai mici să se întoarcă întregi acasă.

Epidemiile de dezertări, cum ar fi cazul brigăzii 155 mecanizată „Ana de Kiev”, unde peste 1.700 de militari au abandonat unitatea, indică o problemă majoră. Această brigadă nu a reușit niciodată să fie o unitate completă, deoarece soldații săi, odată terminați ca pregătire, erau imediat trimiși să acopere pierderi din alte brigăzi pe câmpul de luptă.

Problema este agravată de lipsa de echipament militar adecvat și de cultura falsei raportări de pe ambele fronturi ale conflictului. Deschiderea și obiectivitatea în raportările câmpului de luptă sunt văzute ca o sursă de pierderi inutile. Conform Frontelligence, armata ucraineană are nevoie urgentă de 80.000 de trupe de infanterie pentru a stopa avansul rus și a rezista invadatorilor, dar resursele tehnico-militare necesare sunt insuficiente.

La rândul său, Frontelligence Insight avertizează că fără o schimbare de mentalitate și strategiile moștenite din perioada sovietică fiind încă prezente, Ucraina nu va putea face față provocării impuse de o armată rusă semnificativ mai mare și mai bine dotată.


Reclamă

Share.

Mircea Becheanu, un jurnalist cu o carieră de peste două decenii, este renumit pentru reportajele sale incisive și analizele aprofundate ale evenimentelor politice și sociale. Dedicația sa pentru jurnalismul de calitate și integritatea profesională l-au transformat într-o voce respectată și influentă în media.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro