Parlamentul britanic a demarat marți, 16 aprilie, discuțiile asupra unui proiect de lege antifumat, care ar putea transforma Regatul Unit într-o națiune fără fumători, prin interzicerea vânzării de țigări persoanelor născute după 1 ianuarie 2009. Inițiativa legislativă propune o abordare radicală în lupta împotriva tabagismului, nelăsând posibilitatea unui tânăr de astăzi, cu vârsta de sub 15 ani, să achiziționeze țigări legal pe teritoriul britanic.

Ministrul sănătății, Victoria Atkins, a subliniat într-un comunicat gravitatea situației actuale, remarcând faptul că „Prea mulți oameni cunosc pe cineva a cărui viață a fost curmată tragic sau schimbată în mod ireversibil din cauza tabagismului”, care rămâne principala cauză de mortalitate evitabilă în țară. Proiectul, anunțat inițial de premierul Rishi Sunak în octombrie, la congresul Partidului Conservator, se aliniază obiectivului guvernului de a eradica tabagismul, în ciuda rezistenței din partea unor membri ai partidului, inclusiv fostul prim-ministru Boris Johnson care a catalogat propunerea ca fiind o „nebunie”.

În pofida acestor diviziuni interne, există așteptări ca Sunak să obțină sprijin pentru proiectul de lege de la Partidul Laburist, deși opoziția din partea unor conservatori riscă să-i slăbească autoritatea. Mai mulți medici au exprimat, de asemenea, suportul lor pentru lege, subliniind importanța acesteia pentru sănătatea publică. În prezent, vârsta legală pentru a cumpăra țigări în Regatul Unit este de 18 ani, iar tabagismul contribuie la aproximativ 80.000 de decese anual, având un impact economic semnificativ, de aproximativ 17 miliarde de lire sterline pe an.