Kelemen Hunor, președinte UDMR, a luat astăzi cuvântul în plen, precizând că „Guvernul, în cunoştinţă de cauză, îşi angajează răspunderea în faţa Parlamentului încălcând Constituţia”.

„Cum se poate acţiona astfel când chiar săptămâna trecută Curtea Constituţională a spus încă o dată că nu poţi angaja răspunderea pe un proiect de lege care este în procedură parlamentară”, a spus Kelemen Hunor.

„Şi tu, ca executiv, vii şi confişti legiferarea de la forul legislativ. Deci acţionează guvernul împotriva deciziei Curţii şi a recomandării Comisiei de la Veneţia, modificând legea într-un moment în care o lege similară este în procedură parlamentară. Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu forma şi nici cu conţinutul angajării pe acest proiect de lege. Avem un singur mod în procedură parlamentară de a sancţiona Guvernul, de a opri această aventură. E vorba de moţiunea de cenzură stabilită în Constituţie şi în construcţia statală. De aceea, toţi cei care consideră că principiile constituţionale, recomandările comisiei de la Veneţia, deciziile Curţii Constituţionale, bunul simţ, domnule Dan Barna, şi nu în ultimul rând statul de drept, toate acestea sunt mai importante decât interesele electorale, în acest moment au obligaţia legală şi morală de a vota moţiunea de cenzură şi de a opri guvernul din această aventură periculoasă”, a spus liderul UDMR, la şedinţa comună dedicată dezbaterii moţiunii de cenzură „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, iniţiată de PSD.

El a precizat că UDMR are argumente când spune că „alegerea primarilor pentru un singur tur de scrutin este la fel de legitimă şi democrată ca şi alegerile în două tururi de scrutin, dar în acest moment, dincolo de argumente pro şi contra, principiile constituţionale sunt primordiale”.

„Astăzi vom vota moţiunea de cenzură pentru a încerca să stopăm acest demers al Guvernului, astăzi vom vota alături de cei care consideră că nu este permis să încalci prevederile şi deciziile Curţii, dar, în acelaşi timp, vă spun, domnule Dan Barna, că acest vot nu înseamnă o nouă majoritate sau o coaliţie pentru alte proiecte politice. Mă bucur că dumneavoastră nu aveţi nici un primar şi vreţi să stabiliţi regulile după care vor fi aleşi primarii. Aseară am văzut o atitudine absolut inedită. Guvernul, într-o şedinţă care a durat până la miezul nopţii, a adoptat 25 de ordonanţe de urgenţă fără transparenţă, fără dezbatere, fără un respect minim faţă de forul legislativ. Ceea ce ar trebui să fie un instrument de excepţie a devenit o armă letală la adresa statului de drept. E un nou motiv pentru care cere a cere un vot în favoarea moţiunii de cenzură, este un lucru firesc”, a spus Kelemen.

Preşedintele UDMR susține că primul pas spre alegerile anticipate este votarea moțiunii de cenzură.

„Sigur, se vorbeşte şi de alegeri anticipate. Se spune că demiterea Guvernului este un pas spre această direcţie. Sunt mulţi parlamentari şi de la PNL şi de la USR, mai este şi domnul Dan Barna, care susţin necesitatea organizării alegerilor anticipate. Haideţi să votaţi atunci această moţiune de cenzură, să facem primul pas spre această direcţie. Şi celor care sunt îngrijoraţi ce se va întâmpla mâine dacă pică guvernul dacă guvernul este demis, dau un citat din Winston Churchill: „Numai după lăsarea întunericului strălucesc stelele”. Prioritatea numărul unu pentru cei care spun că într-un stat democratic rolul Parlamentului este esenţial rămâne şi trebuie să fie în continuare să stopeze abuzul de putere al Guvernului. Şi poate, dacă reuşim să respectăm principiile constituţionale, vom lăsa la o parte ipocrizia, domnule Dan Barna, vom putea construi pentru fiecare cetăţean, pentru fiecare comunitate, o ţară ca afară”, a mai spus Kelemen Hunor.