Reclamă

O ședință importantă a avut loc în Parlamentul României, unde șefii din Ministerul Apărării au purtat discuții cu senatorii referitor la necesitatea modificării legislației actuale, care în prezent nu permite militarilor români să doboare dronele ce pătrund în spațiul aerian al țării. De la întâlnire a absentat chiar ministrul Apărării.

Președinta comisiei de apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc, a declarat după întrunire că parlamentarii au solicitat clarificări pe partea legislativă și subliniat urgența demarării și adoptării cât mai rapide a procesului legislativ pentru modificarea legii. „Din câte am înţeles, legea este la Guvern, are toate avizele şi urmează să intre în şedinţă de guvern. Este o formulă agreată. Noi am cerut anumite lămuriri pe partea legislativă. Am spus foarte clar că e nevoie ca aceste legi să îşi înceapă procesul legislativ şi să fie adoptate”, a afirmat Pauliuc.

Senatoarea PNL a îndemnat public instituţiile responsabile de avizarea proiectului de lege să-și asume responsabilitatea pentru a facilita cât mai rapid retrimiterea acestuia către Guvern. Printre subiectele discutate a fost și un incident recent, în care o dronă a pătruns neautorizat în spațiul aerian românesc. Referitor la acest eveniment, Nicoleta Pauliuc a adăugat: „Din explicaţiile pe care le-am avut, o parte sunt clasificate, nu avem cum să le spunem, dar ne-au dat asigurări că evaluarea dacă o ţintă, o dronă, este ostilă sau nu, să face de un colectiv de specialişti”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale (MApN), Constantin Spînu, a precizat condițiile în care o dronă intrusă ar putea fi doborâtă. „La fel ca toate celelalte armate NATO, atunci când asistăm, când suntem în situația unui act ostil îndreptat împotriva României sau NATO. Nu am fost într-o astfel de situație”, a declarat Spînu.

Discuțiile au pus în evidență atât importanța protecției aeriene, cât și necesitatea unor proceduri clare și rapide de reacție în cazul unor acte ostile, menținând siguranța cetățenilor și integritatea teritorială a României.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro