Reclamă

Conducerea Ministerului Apărării Naționale (MApN) a fost convocată la o ședință în Parlament, după ce dronele rusești au pătruns din nou în spațiul aerian al României. Potrivit purtătorului de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, armata poate doborî aceste drone doar dacă reprezintă o amenințare ostilă la adresa României sau a NATO. „Nu am fost într-o astfel de situație”, a declarat Spînu.

În ciuda acestei poziții, prevederile legislative actuale îngreunează intervenția militară, a declarat Vlad Gheorghiță, șeful Statului Major al Apărării. El a subliniat necesitatea unor modificări legislative, declarând că armata nu poate acționa în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție fără declararea unei stări excepționale. „Legislația trebuie adaptată corespunzător”, a afirmat Gheorghiță.

Senatorii au cerut explicații, mai ales că în ultimul an cel puțin nouă drone rusești au traversat spațiul aerian românesc. O dronă a fost escortată de avioane F-16, iar altele s-au prăbușit în județul Tulcea, fără a cauza victime.

În prezent, guvernul are în avizare cinci proiecte de lege menite să schimbe procedurile din armată, a declarat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare a Senatului. „Public le cerem instituțiilor să dea concursul pentru ca acestea să intre cât mai repede în hotărâre de guvern”, a explicat Pauliuc.

Ministrul Apărării, absent de la ședință, a motivat că nu a fost invitat personal. Cu toate acestea, senatorul Cristian Berea a subliniat: „Eu știam că astăzi trebuie să vină aici ministrul Apărării Tîlvăr. I-am făcut o invitație la Ora Guvernului să vină în fața românilor, în Senat”.

În rezumat, problema dronelor rusești care pătrund în spațiul aerian al României stârnește îngrijorări serioase. Lipsa unei legislații clare împiedică eficiența intervenției militare, iar autoritățile sunt sub presiune pentru a adopta noi reglementări legale care să permită o acțiune rapidă și eficientă în astfel de situații.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro