Administratorul firmei care executa lucrările de canalizare în apropierea internatului de la Odorheiu Secuiesc a fost reținut pentru 24 de ore, după prăbușirea clădirii care a dus la moartea unui adolescent de 17 ani și la rănirea a trei fete.

Acuzat de ucidere din culpă și vătămare din culpă, Laszlo Szilveszter Sandor, acționar unic al SC Lareno – Fa SRL, este acum în fața justiției și se așteaptă propunerea de arestare preventivă.

Potrivit anchetatorilor, administratorul a fost direct implicat în coordonarea lucrărilor de excavare și a încălcat în mod flagrant prevederile proiectului. În ciuda faptului că adâncimea maximă prevăzută în proiect era de 1,10 metri, Sandor a cerut muncitorilor să sape până la o adâncime de peste 2 metri, sub fundație.

Dezastrul de la Odorheiul Secuiesc | Patronul firmei care executa lucrări la internatul prăbușit a fost reținut

Această abatere a dus la slăbirea structurii clădirii, iar atunci când un muncitor săpător a observat că bucati de tencuială se desprind și că peretele întreg al clădirii se prăbușește, a fost prea târziu pentru a evita dezastrul.

Cum se apără Laszlo Sandor

În declarația sa, Laszlo Sandor a recunoscut că nu a făcut pregătirile necesare și că nu știa că se aflau copii în clădire în momentul în care a cerut săpăturile în afara internatului. Cu toate acestea, tragedia putea fi evitată dacă normele de siguranță ar fi fost respectate și dacă măsurile adecvate de precauție ar fi fost luate. Din păcate, un adolescent de 17 ani și-a pierdut viața în acest incident tragic.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureș a preluat cazul prăbușirii internatului și va cerceta detaliat responsabilitățile implicate în acest incident. În timp ce autoritățile investighează mai departe, este clar că firma SC Lareno – Fa SRL avea obligația de a respecta proiectul de canalizare și normele de siguranță pentru a preveni un astfel de dezastru. Neatenția și indiferența în execuția lucrărilor au dus la consecințe tragice, iar acestea trebuie să fie pedepsite corespunzător în instanța de judecată.