Autoritățile se așteaptă la aproximativ 10.000 de răniți.

Luni dimineață, la ora 3, ora României, Turcia a fost zguduită de unul dintre cele mai mari cutremure din ultimii 100 de ani. Cutremurul de 7.8 grade pe scara Richer a provocat daune ireparabile, iar numărul victimele crește de la o oră la alta. Salvatorii fac tot ce pot pentru a scoate supraviețuitorii de sub ruine.

Turcia a trecut prin una dintre cele mai negre etape din ultimii 100 de ani. Țara a fost zguduită de două cutremure imense care au transmis o undă șoc în toată lumea. Fenomenele s-au produs la 10 ore distanță, iar zguduiturile de 7.5, respectiv 7.8 grade pe scara Richter au lăsat în urma lor zeci de clădiri prăbușite și mii de morți.

Dezastrul catastrofal creat de cutremul din Turcia! Imaginile dezolante care circulă pe rețelele sociale

Bilanțul cutremurelor din Turcia nu a fost concluzionat nici la ora asta. Salvatorii încă mai caută pe sub dărâmături, în speranța că vor găsi supraviețuitori. Dacă în primele ore de la dezastru numărul deceselor era de 1000, pe parcursul zilei acesta a trecut de 1800. Printre victimele surprinse de cutremur se află și români, printre care sportivi și elevi aflați în Erasmus.

Guvernul din Turcia a cerut asistență internațională

Imediat după producerea cutremurelor, imaginile dezastrului au ajuns și pe social media. Peste tot pe rețelele sociale, utilizatorii au împrăștiat vestea însoțită de mici filmulețe care arătau situația Turciei de după cutremur. Potrivit specialiștilor, cutremurul a fost cel mai puternic din ultimii 100 de ani, iar undele s-au resimțit în toată lumea.

Peste 45 de replici au fost resimțite, în special în Siria, vecina Turciei. Inclusiv în România s-au produs, în această dimineață, cinci cutremure de intensitate mică în zona Vrancei, Brașovului și în zone adiacente. Momentan, numărul morților a ajuns la 3000, însă autoritățile sunt conștiente că acesta este doar începutul.

Și de parcă toate astea nu erau de ajuns, în perioada următoare, Turcia va fi lovită și de vreme rea și ger. Acesta este cu adevărat un coșmar, mai ales pentru persoanele care au rămas fără locuință în urma cutremurului.

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.