Mai exact, cei care s-au vaccinat împotriva coronavirusului trebuie să știe că pot transmite foarte ușor varianta Delta persoanelor cu care locuiesc în aceeași casă, conform unui studiu britanic.

Varianta Delta a coronavirusului este atât de periculoasă încât studiul a descoperit cum se poate răspândi inclusiv în rândul populaţiei vaccinate.

Dozele booster sunt necesare!

Totuși, oamenii de știință atrag atenția că această constatare nu trebuie să facă oamenii să nu se mai vaccineze, fiindcă în continuare vaccinul anti-Covid este cea mai bună cale de a diminua riscul unei forme severe. Totuși, trebuie avut în vedere faptul că sunt necesare dozele booster ca urmare a scăderii în timp a efectului vaccinului.

O altă concluzie a studiului este că la persoanele vaccinate infecţiile au dispărut mai repede, dar încărcătura lor virală este similară cu cea a nevaccinaţilor.

″Prin prelevarea repetată şi frecventă de probe de la contacţii unor cazuri COVID-19, am descoperit că persoanele vaccinate pot contracta şi transmite infecţia în propriul cămin, inclusiv celor vaccinaţi″, spune Anika Singanayagam, coautor al studiului.

De ce varianta Delta provoacă atât de multe infectări

Acest studiu explică de ce varianta Delta continuă să provoace atât de multe cazuri de infectare, chiar și în țările cu rate ridicate ale vaccinării.

În cadrul cercetării la care au participat 621 de persoane testate pozitiv s-a descoperit că, din 205 contacţi ai celor infectaţi, 38% dintre aceşti contacţi nevaccinaţi au fost testaţi pozitiv, faţă de 25% în cazul contacţilor vaccinaţi.

Contacţii vaccinaţi şi testaţi pozitiv pentru COVID-19 au primit vaccinul în medie cu mai mult timp în urmă comparativ cu cei testaţi negativ. Aceasta este conform autorilor studiului o dovadă ce confirmă scăderea în timp a imunităţii date de vaccinare şi nevoia administrării dozelor de supra-rapel.