Ratele dobânzilor pe plan global se așteaptă să rămână la niveluri ridicate „încă mult timp”, avertizează Gita Gopinath, prim adjunct al directorului FMI. Aceasta a subliniat că există posibilitatea ca dobânzile să nu revină niciodată la nivele scăzute. Motivul principal este reprezentat de posibilitatea apariției unor șocuri adverse în aprovizionarea globală, care pot afecta economia mondială.
FMI este preocupat de creșterea „alarmantă” a fragmentării comerțului global și de impactul acestuia asupra PIB-ului piețelor emergente. Africa de Sud, de exemplu, ar putea suferi pierderi de aproximativ 5% din PIB, în timp ce alte țări ar putea înregistra pierderi de până la 10% din PIB. Fragmentarea investițiilor străine directe va adăuga costuri suplimentare și va afecta accesul la tehnologii avansate.
Situație îngrijorătoare pentru cei care au rate la bancă
În plus, politicile industriale restrictive, în special în economiile avansate, au crescut de aproape șase ori în 2023. Anul trecut, au fost impuse aproape 3.000 de restricții comerciale, de trei ori mai multe decât în 2019, conform estimărilor oficiale.
Pentru a face față acestor provocări, piețele emergente trebuie să ia măsuri concrete. Este necesară creșterea veniturilor interne prin majorarea colectării taxelor, revigorarea reformelor structurale și diversificarea fluxurilor comerciale. În același timp, este important să se adopte strategii sustenabile privind clima pentru a asigura o dezvoltare economică durabilă.
Avertismentul FMI
Așadar, FMI avertizează că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate pe termen lung și că fragmentarea comerțului global poate afecta serios economia mondială. Este crucial ca piețele emergente să ia măsuri pentru a face față acestor provocări și pentru a asigura o creștere sustenabilă și echilibrată.