Scumpirile nu se opresc aici, din păcate, iar începând din această toamnă românii vor simți acest lucru.

Alimentele de bază se vor scumpi din nou. În prezent, un litru de ulei, de exemplu, a ajuns să coste peste 12 lei, în unele cazuri se ajunge chiar și la 20 de lei. Prețul este de două ori mai mare comparativ cu anul trecut.

Valul de scumpiri continuă

Înainte de începerea războiului de la granița noastră, un litru de ulei costa șase lei. Acum acesta a ajuns la 12 lei, însă, lucrurile nu se opresc aici. Din cauza scumpirii motorinei, al gazelor și al tratamentului pentru floarea soarelui, va crește implicit și prețul uleiului.

Potrivit estimărilor, o tonă de semințe de floarea soarelui se va vinde cu 700 de dolari, față de aproximativ 340 cât era în aceeași perioadă a anului trecut. România este prima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește producția de floarea soarelui, însă acest lucru nu câștigă teren în fața scumpirilor cauzate de război.

Dezastru total pentru români! Cât va ajunge să coste un litru de ulei. Când se scumpesc alimentele de bază
social media

„România nu are potențial, pentru că, dacă ea produce floarea-soarelui în cantitate enormă și suntem pe primul loc în Europa, nu înseamnă că noi mâncăm semințe de floarea-soarelui. Noi trebuie să prelucrăm. Or, nu prelucrăm”, a spus Mircea Coșea pentru bugetul.ro, conform spynews.ro.

Se scumpesc și medicamentele

Valul de scumpiri nu a afectat doar prețul alimentelor de bază și și al pastilelor. Mai exact, medicamentele de care ai nevoie fără prescripție medicală s-au scumpit în unele cazuri și cu 25%.

Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România, explică faptul că majoritatea substanțelor care intră în compoziția medicamentelor sunt în proporție de peste 90% sintetizate în China și India.

„Au crescut pe de-o parte costul materiilor prime, pe de altă parte, a sporit transportul, cheltuielile legate de transport și, atunci, oricâtă străduință ar fi din partea producătorilor din România și alte țări nu vor putea merge la nesfârșit cu prețurile ridicate în care să nu intre toate aceste transformări care survin”, a spus Dumitru Lupuleasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.