La sfârșitul anului 2019 a apărut virusul Sars-CoV-2, în China. Rapid, acest virus s-a răspândit în absolut toată lumea și a creat haos. A schimbat complet viețile tuturor oamenilor de pe întreaga planetă și, din păcate, a ucis milioane de persoane. Acum, după ce încetul cu încetul acest virus este combătut, a apărut altul: variola maimuței. Din păcate, se pare că lucrurile nu se vor termina aici.
Epidemiile precum variola maimuței vor fi din ce în în ce mai frecvente în viitorul apropiat, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Cauza este una despre care specialiștii atrag atenția de ani buni: schimbările climatice.
Epidemiile, din ce în ce mai dese
Directorul pentru situații de urgență din cadrul OMS, Mike Ryan, spune că focarele de boli endemice, cum ar fi variola maimuţei şi febra lassa, devin din ce în ce mai persistente şi mai frecvente. Pe măsură ce schimbările climatice contribuie la schimbarea rapidă a condiţiilor meteorologice, animalele şi oamenii îşi schimbă comportamentul de căutare a hranei.
Astfel, oamenii vor ajunge să se infecteze din ce în ce mai des cu bolile care circulă la animale.
„Din nefericire, această capacitate de a amplifica boala şi de a o transmite mai departe în cadrul comunităţilor noastre este în creştere – astfel încât atât factorii de apariţie a bolilor, cât şi cei de amplificare a bolilor au crescut”, a precizat Mike Ryan.
Variola maimuței, un nou virus îngrijorător
Variola maimuței se manifestă în general în Africa Centrală şi de Vest, rare fiind cazurile în afara continentului, la persoane care călătoresc în acele zone. Acum, se pare că virusul a început să se extindă, fiind prezent în 14 țări.
Simptomele în cazul variolei maimuței pot fi ușoare sau severe, iar leziunile pot fi foarte pruriginoase (mâncărime – n.r.) sau dureroase. Variola maimuței provoacă erupții cutanate veziculoase pe întreg corpul sau leziuni concentrate pe orice parte a corpului. Acestea pot fi însoțite de febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.