Creșterea accizelor la țigarete duce la scumpirea acestora începând cu 1 ianuarie 2024. Ministerul Finanțelor a anunțat că accizele vor crește de la nivelul actual de 626 de lei pentru 1.000 de țigarete la 673 de lei pentru același număr de țigarete.

Companiile producătoare de țigarete din România nu au oferit încă detalii despre cu cât se vor scumpi țigările, însă surse din piață estimează o creștere de un leu pe pachet.

Se scumpesc țigările în România

Situația prețurilor la țigarete în România este deja una destul de ridicată.

Conform declarațiilor lui Jorge Araya, Director al Ariei Europa de Sud – Est în cadrul BAT, accizele și prețurile la țigarete din România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană în raport cu puterea de cumpărare.

Vești proaste pentru fumători! Se scumpesc țigările de la 1 aprilie. Cât va costa un pachet
Colaj Substantial

În țările învecinate, țigările pot fi achiziționate la aproximativ jumătate din preț, fapt care face ca contrabanda să devină o afacere extrem de profitabilă.

Un studiu realizat de compania de cercetare Novel a dezvăluit că media anuală a contrabandei cu țigarete în România a crescut în acest an la 8,2% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în 2022.

Această creștere semnificativă a contrabandei indică faptul că mulți fumători apelează la această metodă pentru a-și procura țigările la prețuri mai mici.

Persoanele care fumează în spațiile publice, amendate

În plus, fumătorii români se confruntă cu o altă problemă serioasă: noile amenzi impuse de un proiect de lege adoptat în Senat.

Persoanele care fumează în spațiile publice închise, la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun sau în locurile de joacă pentru copii se pot expune la amenzi de la 100 de lei până la 500 de lei.

Aceleași amenzi se aplică elevilor care fumează în școală sau pentru produsele din tutun comercializate prin intermediul serviciilor de curierat, care trebuie să aibă un mesaj avertizor imprimat pe colet.