Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a admis, miercuri, recursul în casație declarat de DNA împotriva deciziei de încetare a procesului penal în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009, în care au fost judecate Elena Udrea și Ioana Băsescu. Astfel, cele două nu au scăpat de judecată, procesul urmând a începe pe 22 noiembrie.

Procurorii DNA au folosit calea extraordinară de atac, acceptată de ÎCCJ, astfel încât Elena Udrea și Ioana Băsescu nu scapă de acuzațiile că au încălcat legea în 2009, atunci când au colectat fonduri pentru campania electorală a lui Traian Băsescu. Astfel, judecarea recursului în casație poate începe.

Admiterea recursului în casație

În temeiul art. 440 alin. (4) Cod procedură penală, ÎCCJ a admis în principiu cererea de recurs în casație formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție împotriva deciziei nr.232/A din data de 11 iulie 2023 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția penală, în dosarul nr. 5230/2/2017.

Cauza a fost trimisă în vederea judecării recursului în casație la completul C8, în compunere de 3 judecători. Termenul de judecată în ședință publică a fost stabilit pentru data de 22 noiembrie 2023. Părțile vor fi citate, iar apărătorii aleși vor fi încunoștințați.

Dezastru total pentru Elena Udrea și Ioana Băsescu! Nu mai au nicio scăpare: Judecătorii au luat decizia!

Condamnările inițiale

În dosarul finanțării ilegale a campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009, Elena Udrea, fost ministru al Turismului, a fost condamnată în primă instanță, de Curtea de Apel București, la 8 ani de închisoare, pentru instigare la luare de mită și spălare de bani. Ioana Băsescu a primit 5 ani de închisoare, pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii acuză că „legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela, la acea dată ministru al dezvoltării regionale și turismului. Ioana Băsescu este acuzată pentru instigare la delapidare și instigare la spălare de bani.

Decizia anterioară a ÎCCJ

După cinci luni de deliberări, pe 11 iulie 2023, ÎCCJ anunțase decizia finală din acest dosar, aceea că procesul penal a încetat, întrucât faptele s-au prescris. Instanța a menținut însă dispoziția de obligare în solidar a inculpaților Ioan Silviu Wagner și Ioana Băsescu la plata sumei de 119.000 de lei, către partea civilă S.C. Oil Terminal S.A., precum și dispoziția de confiscare specială de la Elena Udrea a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei. ÎCCJ a menținut și măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Acum, perseverența DNA a dat roade, procesul fiind repus pe rol. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 22 noiembrie.