Sistemul de pensii de la noi din țară este complicat, iar diferențele dintre pensiile pe care le primesc românii sunt exorbitante.  

Sistemul de pensii din România este destul de complicat. Situația nu este deloc bună pentru majoritatea pensionarilor, iar viitorul nu sună bine. Inegalitățile între pensionari sunt exorbitante. De exemplu, un bătrân care a muncit o viață în România primește o pensie, în cel mai bun caz, de maximum 1.500 de lei. Pe de altă parte, sunt și pensionari care ajung la peste 50.000 de lei pensie. 

În viitor situația va fi la fel de complicată, dacă nu chiar dezastruoasă. Românii născuți după anul 1968 vor avea de suferit atunci când vorbim de pensii. Problemele demografice cu care se confruntă țara noastră se vor agrava în următorii 20-30 de ani. Acest lucru va duce, automat, la declinul sistemului de pensii. Problemele grave vor apărea în anul 2030, atunci când o mare parte din generația „decrețeilor” va ieși la pensie.  

Situație gravă în România! Pensiile acestor români vor avea de suferit

Mai clar, în acest moment, încă există un echilibru în România. Numărul angajaților, care contribuie automat și la sistemul de pensii, este mai mare decât cel al pensionarilor. Pe de altă parte, în următorii ani, acest număr se va inversa. 

Conform informațiilor oferite de către inspecția muncii, în momentul actual, la noi în țară există un număr de 5,71 de milioane de angajați activi. Acești angajați susțin aproape 4,8 milioane de pensionari. Pensia medie la noi în țară este de 1.739 de lei, iar anual, statul suplimentează bugetul sistemului public de pensii, oferit o serie de beneficii vârstnicilor cu venituri foarte mici. Așadar, echilibrul este menținut, momentan. În viitor, din păcate, lucrurile se vor schimba iar situația va deveni gravă. 

Dezastru total pentru acești români! Vor avea pensii foarte mici. Situația este foarte gravă în România

Numărul pensionarilor, mai mare decât numărul angajaților

Peste 20-30 de ani, numărul pensionarilor va fi mai mare decât numărul angajaților, conform ultimelor date de la recensământ. Așadar, pensiilor vor fi mult mai mici în viitorii ani, față de nivelul mediu din prezent.  

Mai clar, salariul minim brut estimat pe anul 2023, în baza căruia a fost fundamentat bugetul asigurărilor de stat, este de 6.789 de lei. Așadar, lunar, la sistemul public de pensii se cotizează aproape 1.700 de lei, respectiv 714.000 de lei în toată perioada de 35 de ani, până la ieșirea la pensie. 

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.