Autoritatea europeană de reglementare a medicamentelor a anunțat joi că pe lista efectelor adverse produse de Johnson&Johnson ar trebui adăugat și un tip rar de inflamație a coloanei vertebrale, numită mielită transversă.

Informații referitoare la această boală neurologică gravă au fost, de asemenea, în centrul întreruperii studiilor în primele etape de dezvoltare atât pentru vaccinul AstraZeneca, cât și pentru cel J&J, care se bazează pe o tehnologie similară.

Efect grav al vaccinului Johnson&Johnson

Agenția europeană pentru medicamente (EMA) a actualizat joi informațiile privind siguranța tuturor vaccinurilor împotriva coronavirusului, precizând și că evaluează rapoartele privind o afecțiune rară a sângelui cunoscută sub numele de sindromul de extravazare capilară (capillary leak syndrome-CLS) în urma inoculării cu vaccinul Moderna.

EMA a precizat că a înregistrat șase cazuri de CLS și că evaluează toate datele, dar că nu este încă clar dacă există o asociere cauzală între aceste rapoarte și vaccin.

Sunt probleme și la vaccinul Moderna

În cazul CLS, fluidele se scurg din cele mai mici vase de sânge, provocând umflături și o scădere a tensiunii arteriale. Afecțiunea a fost asociată și cu vaccinurile de la AstraZeneca și J&J.

EMA a declarat că, în prezent, nu există suficiente dovezi privind o posibilă legătură între cazurile rare de sindrom inflamator multisistem (MIS) și vaccinurile pe bază de ARNm de la Moderna și vaccinul Pfizer-BioNTech.

Autoritatea de reglementare analizează dacă vaccinurile coronavirus aprobate ar putea provoca MIS. Sindromul este o afecțiune gravă, dar rară, în care diferite părți ale corpului se inflamează, inclusiv inima, plămânii, rinichii, creierul, pielea, ochii sau organele gastrointestinale.

Eficiența vaccinului Johnson&Johnson a scăzut cel mai repede

Conform unui studiu publicat în revista Sciene, eficiența vaccinurilor anti-COVID produse de Pfizer, Moderna și Johnson&Johnson vor scădea odată cu trecerea timpului. Potrivit cercetării, protecția celor trei vaccinuri a scăzut în medie de la 87,9% la 48,1% între februarie și octombrie 2021.

Se pare că cea mai mare pierdere a eficienței a fost pentru vaccinul Johnson&Johnson. Protecția acestuia împotriva coronavirusului a scăzut de la 86,4%  în martie, la 13,1% în septembrie.

Totuși, oamenii de știință explică faptul că indiferent de vaccinul ales, este important de știut că odată ce te vaccinezi, ești protejat împotriva decesului cauzat de coronavirus.