În plină pandemie de coronavirus, piețele și supermarketurile rămân deschise pentru ca populația să se poată aproviziona. Dat fiind acest fapt, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a decis să facă o serie de controale în piețele din București.

Inspectorii de la Protecția Consumatorilor au decis închiderea pieței Rahova în urma controalelor. Comercianții de aici își desfășoară activitatea într-un cort, fără acces la utilităţi sau toalete publice. Închisă a fost și pescăria din Piața Moghioroș. Înspectorii au descoperit că peștele proapăt era păstrat în condiții neadecvate, fără spații frigorifice. Peștele congelat avea arsuri de congelare ce îl făceau impropriu pentru consum.

Vineri, ANPC a transmis printr-un comunicat de presă că s-a început o serie de controale premergătoare sărbătorilor pascale la nivelul întregii ţări. Acestea sunt efectuate pentru a verifica dacă comercianții respectă prevederile Ordonanţelor militare adoptate până în acest moment. Totodată, prin aceste controale, inspectorii au verificat și respectarea drepturilor consumatorilor, activitatea de cumpărare fiind intensificată de apropierea acestei sărbători.

Piața Rahova a fost închisă

Echipele Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti au efectuat o serie de controale în cele mai importante piețe agroalimentare din Capitală. În urma controalelor, inspectorii ANPC au decis închiderea pieței Rahova.

“S-a dispus închiderea Pieţei Rahova, care, în timpul lucrărilor de consolidare a clădirii, îşi desfăşoară activitatea, provizoriu, într-un cort de mari dimensiuni, fără acces la utilităţi sau toatete publice, fără să dispună de cântarul cumpărătorului şi care nu respecta niciuna dintre prevederile Ordonanţelor militare referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii Covid-19 (nu se respecta distanţa socială dintre comercianţi, numărul de persoane care să se afle în acelaşi timp în incintă, prezenţa dezinfectantelor la dispoziţia comercianţilor şi cumpărătorilor)”, se arată în comunicat.

Conform comunicatului transmis de ANPC, vitrinelor cu prăjituri, mezeluri şi brânzeturi din Economatul situat în Piaţa Rahova au fost și ele interzise. Decizia a fost luată din cauza condiţiilor insalubre de depozitare a produselor în aceste agregate. Inspectorii au constatat și nerespectarea măsurilor impuse prin Ordonanțele Militare referitoare la combaterea coronavirusului. Numărul de persoane care să se afle în acelaşi timp în incintă nu a fost respectat. De asemenea, dezinfectantul lipsește cu desăvârșire.

Nereguli și la piața Moghioroș

O altă decizie luată de comisarii ANPC a fost închiderea pescăriei din piața Rahova.

“S-a constatat că exista la vânzare peşte proaspăt cu modificari organoleptice, miros şi consistenţă a cărnii specifice peştelui alterat, fiind păstrat în condiţii improprii, în afara spaţiilor frigorifice, fără stratul corespunzător de fulgi de gheaţă. Peştele congelat prezenta arsuri de congelare, fiind impropriu pentru consum uman (fiind congelat fără a dispune de linie de producţie specifică)”, mai precizează comunicat ANPC.

În urma controalelor, echipele de control au dat două amenzi în valoare de 12.000 de lei. Întreaga cantitate de pește găsită în magazin a fost retrasă de la comercializare.

Comisarii ANPC au descoperit că la piețele 16 Februarie şi Domenii nu au fost respectate prevederile Ordonanțelor Militare în intervalului orar în care este permisă deplasarea la cumpărături a persoanelor de peste 65 de ani. Reprezentanţii celor două pieţe au primit un avertisment şi au obligativitatea remedierii acestei situaţii în 24 de ore.